ČALE HOĆE DA PRANGIJA BEOGRADŽANKE: Da li će Brnabić biti gradonačelnik ili gradonačelnica?

Obavezno pročitajte

Najnovija poverenica za Beograd Srpske napredne stranke i aktuelna premijerka Ana Brnabić spominje se kao moguć izbor vlasti za novu gradonačelnicu Beograda. Pored friškog naprednjaka Aleksandra Šapića i dugogodišnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Za Brnabić se može reći da je relativno kratko u politici, ali je u njoj svakako ostavila traga.

Ono što se zna jeste da je osoba u koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima najviše poverenja. Dva puta, ničim izazvano, postavljana je na čelo srpske Vlade, a nedavno je u svoje ruke preuzela i najvažniji, gradski odbor SNS, nakon što je stranka izglasala nepoverenje ministru Nebojši Stefanoviću.

Može se reći da je “izrasla” iz afere, odnosno da je tada postala prepoznatljiva široj javnosti.

- Advertisement -

Kontinental vind i sukob sa Vučićem

U oktobru 2015. Godine tokom afere “Lidija Udovički”, kada je sajt “Telepromter” objavio transkript telefonskog razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum tadašnjeg premijera, a sada predsednika države Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od američke firme “Kontinental vind partners”, ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Brnabić je u tom trenutku direktorka “Kontinental vind partners”.

Vučić je na to odgovorio optužbama na račun firme koju je vodila Brnabić, tvrdeći da je upravo CWP u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su Vučićev brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

brnabic,

Brnabić je, zatim, na konferenciji za novinare zajedno sa tadašnjim ministrom energetike Aleksandrom Antićem odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja.

I tu je krenuo uzlet Ane Brnabić.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a u junu 2017. Vučić ju je predložio za mandatara nove Vlade.

A da u tom trenutku nije bila član SNS.

Postala je premijerka, na tom mestu ostala je i nakon prošlogodišnjih izbora, u međuvremenu je izabrana za poverenicu Gradskog odbora SNS u Beogradu, umesto Nebojše Stefanovića.

Sada, kako je Nova.rs pisala, uz Šapića i Vesića spominje se kao moguć izbor za nova gradonačelnicu Beograda.

Afera Aseko i Brnabićkin brat

U žižu javnost Brnabić je ponovo dospela zbog još jedne afere – “Aseko”.

Naime, na mestu direktora ove kompanije za Srbiju dugo se nalazio premijerkin brat Igor Brnabić. Zatim su u javnosti počeli da isplivavaju višemilionski ugovori koje je ova firma potpisivala sa ministrastvima i državnim institucijama, a koje je objavljivala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Na listi onih sa kojima je Brnabić poslova su EPS, Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT, PIO fond, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija… Vrednost ovih ugovora iznosila je ukupno, kako je tvrdila Tepić oko 4,1 miliona evra.

Brnabić je rekla da tu nije bilo nikakve korupcije.

“Niko ništa nije pokušao da sakrije i sve je javno, a da mediji koji žele da insinuiraju da je neko pokušao nešto da namesti i ukrade svesno prećutkuju činjenice. Znam šta je istina, nije bilo sukoba interesa i korupcije“, rekla je Brnabić i dodala da nije ušla u politiku da bi ostvarila neku materijalnu korist za sebe ili svoju porodicu već da bi uradila nešto dobro za Srbiju.

Ipak, Igor Brnabić naknadno je podneo ostavko na mesto direktora, a da ni danas nije istraženo do kraja da li je ovde bilo korupcije.

U međuvremenu Brnabić je postala i stručnjak za odbranu SNS, Aleksandra i Andreja Vučića, ali i obračun sa nezavisnim medijima.

Idealne predispozicije za gradonačelnika.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu