15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

BRITANSKI MEDIJI: EU nije ograničila cenu ruskog gasa zbog Putinovog upozorenja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministri energetike zemalja Evropske unije tokom vanrednog sastanka u Briselu nisu uspeli da ograniče cenu ruskog gasa zbog upozorenja predsednika Rusije Vladimira Putina, piše britanski list „Telegraf“.

„Brisel nije ograničio cene ruskog gasa nakon Putinovog upozorenja da će obustaviti isporuke u slučaju donošenja takve odluke“, navodi se u članku.

- Advertisement -

Tokom diskusije o mogućnosti da se odredi maksimalna otkupna cena ruskog goriva, predlog Evropske komisije naišao je na „protivljenje niza članica EU koje najviše zavise od gasa iz Rusije“, piše autor članka.

Kako se navodi, na sastanku su ministri zatražili od Evropske komisije da razradi detaljan plan za ublažavanje tenzija na energetskim tržištima. Autor članka konstatuje da Evropa trenutno prolazi kroz veliku krizu izazvanu velikim rastom cena energenata i njihovog deficita.

„Ministri u Briselu hitno pokušavaju da se pripreme za oštru zimu“, ističe se u članku.

- Advertisement -

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson saopštila je nakon vanredne sednice ministara energetike EU da zemlje nisu uspele da se dogovore oko uvođenja ograničenja cene ruskog gasa.

„Nisu donete nikakve odluke“, kazala je on, podsetivši da bi odluka o ograničavanju cene navodno zadala udarac prihodima Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije upozorio da ukoliko se ograniče cene ruskih energenata Rusija će prestati da isporučuje i gas i naftu i ugalj.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti