BRITANSKA MINISTARKA TRAS SE SETILA PRAVA I MORALA: Smrtna presuda Britancima kršenje Ženevske konvencije

Obavezno pročitajte

LONDON – Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da presude protiv dvojice Britanaca osuđenih na smrt na istoku Ukrajine predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

„Presuda protiv njih je grubo kršenje Ženevske konvencije”, navela je Tras na Tviteru posle razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, preneo je Rojters.

- Advertisement -

Ona je razgovarala na temu kako da se pojačaju napori za oslobađanje ratnih zarobljenika na proruskim teritorijama u Ukrajini, prenosi Tanjug.

Boris Džonson zgrožen smrtnom presudom dvojici Britanaca u Ukrajini

LONDON– Britanski premijer Boris Džonson „zgrožen” je zbog smrtne presude koju su proruski separatisti u Ukrajini izrekli dvojici Britanaca, saopštio je danas Dauning strit navodeći da će raditi sa Kijevom na njihovom oslobađanju.

Sud u samoproglašenoj „Donjeckoj Narodnoj Republici” osudio je juče na smrt dva Britanca – Ejden Eslina i Šona Pinera, i Marokanca Brahima Saduna koji su se borili na strani Ukrajine.

Oni su zarobljeni u istočnoj Ukrajini, a osuđeni su zbog „delovanja sa ciljem nasilne promene vlasti, plaćeništva i terorizma”.

„Premijer je zgrožen zbog osude tih ljudi”, rekao je Džonsonov portparol novinarima i naglasio da London podržava Ukrajinu u naporima da ih oslobode.

„Jasno je da su služili u ukrajinskih oružanim snagama i da su ratni zarobljenici”, dodao je on.

UN su izrazile danas zabrinutost zbog smrtne presude koje su proruski pobunjenici izrekli ratnim zarobljenicima, prenosi Beta-AFP.

„Prema ukrajinskoj glavnoj komandi svi ti ljudi su bili deo ukrajinskih oružanih snaga. Ako je to slučaj, oni ne treba da se smatraju plaćenicima”, rekla je portparolka Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

Četiri strana vojnika – dobrovoljca, među kojima jedan Francuz, poginuli su u borbama u ruskoj invaziji Ukrajine, javilo je zvanično telo stranih boraca dobrovoljaca, Lidu.

Rusija je ove nedelje tvrdila da su njene snage ubile „stotine” stranih boraca u Ukrajini od početka ruske ofanzive 24. februara, i da je, kako je navela, time uspela da zaustavi dolazak novih boraca.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu