21.6 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

BRITANIJA UKIDA SVE MERE, NEMA VIŠE MASKI: Živećemo sa koronom kao da je običan grip!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Živećemo od sada sa Koronom, kao sa gripom – ukratko je poruka vlasti, nakon “najuspešnije vakcinacije na svetu”…

Boris Džonson o korona virusuZakonska ograničenja vezana uz korona virus, uključujući obavezno nošenje maski i ograničenje broja ljudi na druženjima, ukidaju se u završnoj fazi popuštanja ‘lockdowna’ u Engleskoj, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

„Napuštamo zakonska ograničenja i ljudima ćemo dozvoliti da sami donesu vlastite promišljene odluke kako će se nositi s virusom“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare, javlja Hrvatska radio-televizija.

- Advertisement -

On je potvrdio da vlada namerava da ukine sve mere 19. jula, a konačna će odluka biti doneta sledeće sedmice.

Prema njegovim rečima, ukinuće se i preporuka o radu od kuće i odbriti rad noćnih klubova.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da sportski stadioni i priredbe neće imati ograničenje kapaciteta, prenosi N1, što je izazvalo oduševljenje navijača.

- Advertisement -

Džonson je istakao da su vakcine prepreka između zaraze korona virusom i smrtnog ishoda bolesti, ali upozorio je ljude da se moraju pomiriti s činjenicom da će se i dalje umirati od kovida-19.

„Sve je jasnije da su vakcine zaista delotvorne, a većina primljenih u bolnice nije vakcinisana“, rekao je premijer.

Ukidanje društvenih i ekonomskih ograničenja pokazaće da li je brza imunizacija stanovništa dovoljna zaštita od zarazne delta varijante novog korona virusa SARS-CoV-2.

„Moramo biti iskreni prema sebi samima i zapitati se da, ako ne otvorimo naše društvo u sledećih nekoliko sedmica, uz dolazak leta i školskih praznika, kada ćemo se to onda vratiti u normalu“, zapotao je Džonson.

Britanski premijer određuje zdravstvenu politiku za Englesku, ali ne i za Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

U Britaniji je s prvom dozom vakcinisano 86 posto odraslih, a dve doze je primilo njih 64 posto.

Ministar zdravstva Salid Džavid upozorio je, međutim, da se u zemlji i dalje može očekivati značajan porast broja novozaraženih u odnosu na sadašnje brojke: „Važno je da ljudima iskreno kažemo: broj slučajeva kovida-19 raste i nastaviće da rasti u značajnoj meri. Može se očekivati da će do 19. jula broj dnevno zaraženih biude daleko veći nego sada“.

Trenutno dominira delta varijanta virusa.

Britansko udruženje lekara (BMA) je u subotu saopštilo da bi Engleska trebalo da zadrži neke mere protiv kovida-19 i posle 19. jula. BMA smatra da bi u „interesu javnog zdravstva bilo pogrešno ukinuti sva ograničenja ili kod javnosti podgrevati očekivanja da će društvo ponovno biti onakvo kakvo je bilo pre kovida-19, u kojem niko ne mora primenjivati nikakve mere za sprečavanje širenja zaraze“.

Navijači oduševljeni

Neće biti obavezne upotrebe potvrde o statusu Covid, takozvanih pasoša domaćih vakcina, iako će firme i organizacije moći dobrovoljno da koriste sistem ako budu smatrali da je to potrebno, prenosi N1.
To znači da će navijači moći da prisustvuju ukoliko se zadovolje potrebni testovi, a takođe će moći da stoje, navijaju i pevaju bez kršenja bilo kakvih propisa.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: