BRAVO VUČIĆU: U 15 gradova u Srbiji voda za piće je neispravna!

Obavezno pročitajte

U čak 15 gradova u Srbiji voda za piće je neispravna. To pokazuje analiza Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ na osnovu kontrole u 2.056 vodovoda. O tome koliko su nam zagađena izvorišta, reke i jezera i hoće li Srbija ostati bez kvalitetne vode, u „Uranku“ televizije K1 govorili su prof. dr Vera Nikolić i Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Dr Vera NikolićDr Vera Nikolić

– Naša zemlja je siromašna vodom. U Evropi mi smo u poslednjih šest ili sedam zemalja po količini dostupne vode. I to malo vode što imamo – ne čuvamo – kazala je prof. dr Vera Nikolić na K1. – „Batutov“ izveštaj o neispravnoj vodi za piće je naša realnost. Kvalitet voda je prilično lošeg ekološkog statusa, a to se održava i na vodu za piće. Više od dve trećine voda u Srbiji ima prosečnu ocenu 2.

- Advertisement -

Kako je kazala, vode u Vojvodini su u najlošijem stanju, ali i u delu oko Morave ima „crnih tačaka“.

– Najveći zagađivači voda su industrija, poljoprivreda i komunalna zagađenja. Klanice otpad ispuštaju direktno u vodu. Znamo ko su zagađivači i ko izaziva pomor ribe ali po tom pitanju ne radimo ništa. Sistem kazni je anahron i nema efekat.

Profesorka Nikolić iznela je i zaprepašćujući podatak da u našoj zemlji svega 10 odsto voda ulazi u neki od sistema za prečiščavanje.

– Ti sistemi najčešće ili nisu kompletni ili ne rade punim kapacitetom i situacija je alarmantna. Moramo ukazivati na problem izgradnje malih hidroelektrana, jer su naše bistre planinske reke veliko blago. Nismo ni svesni koliko smo srećni što ih imamo – naglasila je dr Nikolić.

Na pitanje Draga Jovanovića da li pije vodu sa česme, prof. dr Vera Nikolić je istakla:

– Pijem vodu sa česme, jer kvalitet vode u vodovodu nije upitan u tolikoj meri, ali i ta voda potiče odvoda iz prirode koje su, kako sam istakla, u lošem stanju.Goran RodićGoran Rodić

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije naglasio je da je divlja gradnja uništila Srbiju.

– Uništili smo sve šume, planine Kopaonik i Zlatibor. Godinama se priča o uređenju Moravskog sliva koji je „kičma“ naše zemlje, ali po tom pitanju ništa ne činimo. Procene su da će do 2030. protok vode kroz Srbiju biti smanjen za čak 40 odsto – tvrdi Rodić i dodaje da se izvorišta vode u banjama moraju zaštiti i da se pod hitno mora preći na ekološki prihvatljive izvore energije.

2 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Snažna poruka Orbana: Ako EU uključi Ohridski sporazum u poglavlja – bićemo uz Srbiju

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je danas da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i ohridski sporazum u pregovarački...

Još priča na sličnu temu