23.7 C
Belgrade
četvrtak, 26 maja, 2022

Božović nikad nije trebao biti ambasador Srbije u Crnoj Gori, evo zašto (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija, Crna Gora i diplomatija

Velika je greška što je Vladimir Božović postao ambasador Srbije u Crnoj Gori. Začudio sam se da je uopšte imenovan. Neko ko ima tamo rodbinu, prijatelje, ne treba da bude diplomata u toj zemlji, i zbog sukoba interesa, i zbog uticaja na porodicu, dovoljno je reći da se to jednostavno ne radi, rekao je Komnen Seratlić, karijerni diplomata i eks opunomoćeni ministar, gostujući u emisiji Reč produkcije Helm Kast. 

božović,
ambasador Srbije u Crnoj Gori

– Vladimir Božović nije mogao dobiti agreman da se nije odrekao državljanstva Crne Gore. Ako je bio dvojni državljanin, morao se odreći državljanstva i tek onda je mogao postati ambasador u Podgorici. Kao državljanin Crne Gore, on ne bi mogao uživati diplomatski imunitet – objasnio je Seratlić.

- Advertisement -

On je rekao da Srbije nije mogla tek tako da pređe preko crnogorskog priznanja Kosova.
– Kada je Crna Gora priznala Kosovo, Srbija je trebalo da prekine diplomatske odnose i zadrži konzularne odnose sa Podgoricom. Nije to tamo neka Kostarika. Potpuno je drugačije kada ti najbliži sused tako postupi, a posebno Crna Gora – kazao je Seratlić.
Na pitanje voditelja da li bi taj prekid diplomatije, odnosno svođenje na konzularne odnose. trebalo da traje dokle god se ne povuče priznanje, odgovorio je potvrdno. 

Govoreći o proterivanju pa povlačenju odluke o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, kazao je da je to neozbiljno. 
– Jednom kada proglasite nekoga za nepoželjnu osobu, više nema povlačenja. To je neozbiljno – kazao je Seratlić.

On je potvrdio da je verovatno stigao poziv iz centara moći da se ta odluka preinači, a zatim rekao da ti centri vladaju svetom, pomenuvši pritom Komitet 300, Venecijansko crno sveštenstvo, Trilateralnu komisiju, Rimski klub itd.

- Advertisement -

Seratlić je otkrio i ko je likvidiran po naređenju Rimskog kluba, a ko po naređenju Komiteta 300, pošto možete pogledati u emisiji.
– Jedan ruski diplomata mi je rekao da je Nikoliću i Vučiću iz tih centara poručeno, kad je SNS dobio izbore, da u roku od 90 dana uspostave odnose sa Kosovom. Malo ljudi zna sadržaj Briselskog sporazuma. Od člana 7. do člana 14. sve govori da je priznata država Kosovo. Drugo, međudržavni sporazum se mora ratifikovati u Skupštini, a vi ne možete ratifikovati taj sporazum sa Kosovom, jer biste onda priznali da je to međunarodni sporazum – ukazuje Seratlić. On je dodao da to isto važi i za Vašingtonski sporazum.

On je otkrio kako je Milan St. Protić stigao u SAD za ambasadora, obučen u kaubojsko odelo, a zatim citirao njegovu izjavu zbog koje je Vašinton tražio od SRJ da ga povučemo.  

Seratlić je naveo kao primer Portugal u kojoj ima svega 2% diplomata koji nisu karijerni, a onda otkrio stravičnu cifru koliki je procenat ambasadora Srbije koji nisu diplomate od karijere. 

– Jedan Dučić, jedan Andrić, Crnjanski, Vinaver, Branko Lazarević, svi su oni počinjali od pisara, da bi vremenom tek postali ambasadori. Ako su poslali u Moskvu Lazanskog, mogli su ga poslati na mesto atašea za štampu, a ne ambasadora – naveo je Seratlić. 

On je otkrio šta se dešava ako diplomata ubije petoro ljudi, i da li može da mu sudi država prijema ili uopšte ne odgovara u toj zemlji. 
Takođe je otkrio i na koji način je američki ambasador Vilijam Montogomeri kadrovao u diplomatiji tadašnje SRJ i kako je uništena srpska diplomatija. 

Takođe je rekao i šta misli o najavi novog šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića da će dovesti papu

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti