23.2 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

BOŠKO VUČIĆU: Ne ucenjujem, nikome ne pretim, ali… (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da nastavlja štrajk glađu ispred Narodne Skupštine i ponovio zahtev da vlast i opozicija počnu iskren dijalog i zaustave atmosferu mržnje i nasilja u društvu.

On je danas posetio i zgradu Ustavnog suda i predao primerak predloga odnosno inicijative srpskog pokreta Dveri za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti nastavka izbornog procesa, koji je juče raspisala Republička izborna komisija (RIK).

Boško Obradović o izborima

- Advertisement -

„Kao narodni poslanik smatram da je nastavak izbornog procesa je protivustavan i tražim dve stvari, prva je obustava daljeg izbornog procesa do odluke Ustavnog suda po ovoj inicijativi. Ustavni sud treba da automatski donese meru kojom obustavlja trenutni izborni proces, do konačne odluke.

Moj zahtev je apsolutno opravdan, ključni razlog je protivustavna činjenica jer su svi rokovi koji se tiču izbora prošli.

Krši se Zakon o izboru narodnih posanika koji jasno precizira da izbori moraju bti podržani u narednih 60 dana od dana raspisivanja.

- Advertisement -

Madat narodne Skupštine ističe 3. juna i u tom smislu ne postoji zakojn i propis da je moguće nastaviti ovaj izborni proces, a da se time ne krši Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika.

Boško,

Dakle, jedino što Ustavnom sudu ostaje je da poništi ovaj izborni proces.

Nadam se da je Ustavni sud Srbije konačno izašao iz samoizolocije jer punih 8 godina koliko je SNS na vlasti, uglavnom ćuti i ne oglašava se o ključnim temama koje su protivustavne, od antiustavnog Briselskog sporazuma, preko smanjenja penzija i Beograda na vodi.

Da li mi ustvari imamo Ustavni sud ili ne? Ako postoji, da li je stavljen u antiustavnu funkciju aktuelnog režima i kršenja Ustava? Nadam se da će sudije Ustavnog suda odbraniti svoju čast.

Sve ovo može da se završi mirno i nenasilno, odlukom najvažnije pravosudne insititucije Ustavnog suda Srbije. Ako se obustavi izborni proces, stekli su se uslovi za prevazilaženje političke krize“, rekao je Boško ispred Ustavnog suda.

On je dodao da ne želi štrajkom glađu da izvrši samoubistvo i da nikome ne preti i nikoga ne ucenjuje, već moli i preklinje da se ne ponove scene koje su sinoć viđene ispred Skupštine.

Obradović smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim izjavama pokazuje da tvrdoglavo nastavlja putem sukoba: od upada aktivista u zgrade i paljenja baklji“, do sinoćnog, kako je rekao, „festivala mržnje“ i „atmosfere gradjanskog rata“.

Obradović je ponovio da bojkot izbora nije nikad bio cilj, već pokušaj da se dodje do boljih izbornih uslova, i da bi, ako postoji volja za dijalogom i boljom atmosferom u društvu, svi mogli da učestvuju na izborima na jesen.

Dodao je da do sada deo opozicije nije učestvovao u razgovorima sa Vučićem zato što, kako je ocenio, Vučićev poziv na dijalog nije nikada bio iskren.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti