BOŠKO OBRADOVIĆ VREĐAO MIĆUNOVIĆA: Iz Demokratske stranke reagovali

Obavezno pročitajte

Poslanik i jedan od osnivača Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je bojkot izbora bezmislen i da bi jedino mogao da delegitimiše izbore ako na njih ne bi izašlo 50 odsto birača, što se, kako je dodao, neće desiti. Sa njegovim stavovima ne slaže se lider Dveri Boško Obradović koji je Mićunovića, između ostalog, nazvao i lažnim disidentnom. Zbog ove Obradovićeve objave nastala je prava bura na društvenoj mreži Tviter, te se, između ostalih oglasio i poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić Kena koji od rukovodstva stranke zahteva hitan izlazak.

  • Bojkot ostaje bemislen od početka do kraja. On je pasivan i ima opasnu crtu. Ako ne učestvujete na izborima, vi ste van legalnih institucija, gde je ključan parlament – rekao je Mićunović u intervjuu za „Blic“.

On dodaje da se bojkotom izbora pravi i napetost u društvu, kroz pokušaje da se vanparlamentarnim sredstvima, uz građansku neposlušnost, konflikte i demonstracije, ugrožava vlast.

- Advertisement -

Time se, kako napominje, ostavlja prostor za represiju vlasti i zaoštrenost unutar društva, što nije dobro i ne zna se kuda vodi.

On ističe da je priča o delegitimisanju izbora potpuno besmislena i da bi bojkot mogao da ih delegitimiše jedino kada na izbore na proleće ne bi izašlo 50 procenata glasača.

  • Videli smo u Albaniji: nije izašlo 70 odsto birača, pa ništa. Vi sad imate situaciju da po tom osnovu možete da delegitimišete koliko hoćete postojećih vlada, gde na izbore nije izašlo 50 odsto birača. Onda uzmete 50 odsto od tog broja i vlada se faktički sa 20-25 odsto podrške. Koja je to legitimacija ako ćemo ozbiljno da tretiramo građanina – upitao je Mićunović.

Mićunović je ocenio da se zbog priča sa smanjenjem cenzusa menjaju okolnosti, ali i da i bez obzira na to ne veruje da će opozicija sada odustati od bojkota izbora.

On, takođe, dodaje da je smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto rizično i za vlast i za njene protivnike.

  • U slučaju visokog cenzusa veliki broj manjih partija ostaje u bubnju i njihovi glasovi se pripisuju najvećoj partiji. Ta razlika između pet i tri odsto može da obuhvati nekoliko stotina hiljada glasova – kaže Mićunović.

Mićunović smatra da sa tog stanovišta predsednik Aleksandar Vučić šteti sebi, kao i da je cela njegova motivacija za spuštanje cenzusa izvedena taktički kako bi obismislio bojkot izbora, ali da izgleda nije računo na tu „štetu“.

Lider Dveri, Boško Obradović rekao je da je najbolje da Mićunović, kako je rekao, konačno sam izađe na izbore da se vidi koliku podršku ima.

  • Da li je moguće: od komuniste, „jahanja popova“ i Golog otoka, preko lažnog disidenta i dogovora sa Miloševićem, do večnog koristoljublja lažnog patrijarha demokratije i dila sa Vučićem? Najbolje da konačno sam izađe na izbore da vidimo koliku to podršku ima?! – napisao je Obradović na društvenoj mreži Tviter.
SourceTelegraf

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu