31.9 C
Belgrade
ponedeljak, 26 jula, 2021

BOŠKO OBRADOVIĆ: Najveća pljačka države i naroda je na namešetnim tenderima!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Namešteni tenderi kolju srpsku privredu

Na delu je politička korupcija na najvišem državnom nivou preko koje se narodne pare iz državnog budžeta prelivaju u lične i stranačke džepove preko nameštenih tendera.

Na današnjoj konferenciji ispred sedišta Narodne banke Srbije u Beogradu, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović predstavio je najnovije podatke Koalicije za nadzor nad javnim finansijama i izjavio sledeće: „Iz godine u godinu raste pljačka naroda i države preko nameštenih tendera u velikim poslovima sa državnim institucijama. U prošloj, 2020. godini – prema istraživanju Koalicije za nadzor javnih finansija – od 100 najvećih poslova sa državom u 75 njih na tenderu se pojavio samo jedan ponuđač.

- Advertisement -

To nam govori da je čitav sistem javnih nabavki duboko korumpiran i da se najveći državni poslovi otvoreno nameštaju za privilegovane rođačke i partijske firme. Firme bliske vladajućem režimu dobile su monopolski položaj u poslovanju sa državom i ubijena je svaka konkurencija. Nadležni državni organi koji bi trebalo da se bave zaštitom konkurentnosti i sprečavanjem monopola očito ne rade svoj posao.

Na delu je politička korupcija na najvišem državnom nivou preko koje se narodne pare iz državnog budžeta prelivaju u lične i stranačke džepove. Kada bismo zaustavili ovaj lopovluk – pojavila bi se velika raspoloživa sredstva u budžetu koja bismo mogli uložiti u ono što je u ovom času najpotrebnije, a to je ekonomska, porodična, socijalna i ekološka politika.

Najbolji primer svega ovoga o čemu pričamo je upravo državna institucija ispred koje se nalazimo – Narodna banka Srbije. Naime, među 100 najvećih poslova sa državom u prošloj godini nalaze se tri javne nabavke koje je sprovela NBS u visini od ukupno preko 18 miliona evra. U sve tri javne nabavke učestvovao je samo jedan ponuđač, a radi se o uslugama za digitalizaciju raznih poslovnih procesa u NBS. Posebno pitanje je koje su to tačno usluge izvršene za ovako veliki novac i da li su ove cene realne. To ne možemo utvrditi zato što u otvorenom postupku javne nabavke nije bilo konkurencije.

- Advertisement -

Očito je da je posao namešten za tačno unapred određene firme bliske vladajućem režimu. Jedna od njih je Smart Investment Group d.o.o Beograd, a druga Soft 4 Smart d.o.o. Beograd. Nema sumnje da su ove dve, inače između sebe povezane firme, veoma pametne i da su očito našle kombinaciju kako da budu jedini ponuđač na tenderu kod NBS.

Pritom, firma Soft 4 Smart je registrovana tek 31. decembra 2018. godine, ima samo jednog zaposlenog i to starijeg od 70 godina, i sve govori da je i osnovana zbog ovog poslovnog aranžmana sa NBS. Važno je istaći da ova firma prikazuje svoje poslovanje skoro bez dobiti, što znači da sav novac ide u rashode odnosno na taj način se izvlači iz firme i očito preusmerava ka onome ko im je obezbedio ovu kombinaciju. Postavlja se pitanje na osnovu kojih poslovnih referenci je NBS izabrala ovu firmu?

Pre će biti da se radi o veoma otvorenom „pranju para” preko bliskih režimskih firmi. Druga firma, Smart Investment Group, do sada je pobedila bez konkurencije u 8 javnih nabavki kod NBS od 2017-2020. i preko 30 puta uvećala svoje prihode u ovom periodu. Postavljam pitanje kakva je uloga Jorgovanke Tabaković, zamenika predsednika SNS i guvernera NBS, u ovoj otvorenoj pljački naroda i države”, zaključio je Obradović u svom obraćanju u vezi satrapske SNS vlasti i nameštenih tendera.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti