RASPAO SE SAVEZ ZA SRBIJU: Boško napustio Đilasa zbog Kosova

Obavezno pročitajte

Boško i Dveri napustile savez

SAVEZ za Srbiju, koji je osnovao lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, danas se i zvanično raspao.

Stranke koje su činile ovaj opozicioni blok donele su odluku da sa srodnim partijama i pokretima formiraju Udruženu opoziciju Srbije, ali deo ovog novog političkog projekta neće biti Boško Obradović i Dveri, a kao ključni razlog za razlaz navedeno je – Kosovo.

- Advertisement -

Naime, da neće u novi Đilasov projekat, danas je potvrdio potpredsednik Dveri Ivan Kostić, koji je rekao da taj pokret više nije deo Udružene opozicije Srbije i da će početkom septembra predstaviti novu verziju „starih Dveri“, sa novim programom i novim ljudima.

On je pojasnio da je Dverima u ovom trenutku prioritet odbrana Kosova, što znači da „ne mogu da budu deo novog političkog saveza opozicije, ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje KiM u sastavu Srbije“.

Prema Kostiću, Dveri su u SzS ušle zato što je počivao na 30 programskih tačaka, a za njih su posebno bile važne dve tačke posvećene KiM, u kojima se jasno naglašavalo poštovanje Ustava i rezolucije 1244, kao i nepristajanje na priznavanje lažne države Kosovo.

– Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji SzS i više ne važi pomenutih 30 tačaka, Predsedništvo Dveri je donelo odluku da ne budemo deo tog novog opozicionog saveza i da svoju dalju političku aktivnost nastavimo nezavisno.
Iz SzS su saopštili da je, iako su se Dveri opredelile da ne pristupi Udruženoj opoziciji, izražena obostrana spremnost za saradnju u borbi za slobodne medije, regularne izborne uslove i obnavljanje demokratije u Srbiji. Ko će sve pristupiti Udruženoj opoziciji trebalo bi da bude poznato narednih dana.

SourceNovosti

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu