19.7 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

BORELJ: Rusija će odgovarati za vojnu agresiju i ratne zločine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropska unija danas je najoštrije osudila ruske oružane snage zbog nastavka bombardovanja stanovništva i civilne infrastrukture u Ukrajini i opsade grada Marijupolja. Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj u pisanom saopštenju osudio je granatiranje pozorišta u Marijupolju, za koje se u Briselu navodi da je služilo kao sklonište za civile uključujući i decu.

Borelj navodi i izveštaj Hjuman Rajts Voča o tome da su ruske snage kasetnom municijom napale gard Nikolajev, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

„Ovakvi namerni napadi na civile i civilnu infrastrukturu su sramni, za osudu i potpuno neprihvatljivi. Oni predstavljaju ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava”, kaže Borelj.

Borelj je istakao, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde, da Rusija mora da prekine vojnu akciju i da odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine. On je u ime Unije pozvao Rusiju da uspostavi nesmetan humanitarni pristup Ukrajini.

„Rusija nema pravo prema međunarodnom pravu da koristi jednostranu silu na teritoriji treće zemlje i snosi punu odgovornost za ova dela vojne agresije i sva razaranja i gubitke života koja ona izazivaju. Počinioci ovih teških prekršaja i ratnih zločina, kao i državni službenici i vojni vrh odgovaraće za to”, zaključio je Borelj.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti