19.2 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022

BORELJ BRINE ZA NAS, NE MOŽE NOĆIMA DA SPAVA: Budućnost zapadnog Balkana je u EU Putin pokušava da iskoristi ranjivost regiona!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Brisel – Šef diplomatije EU Žosep Borelj je dolazeći na večeru koju je organizovao za šestoricu lidera sa zapadnog Balkana u Briselu, poručio da očekuje „kolektivni, strateški, otvoren i suštinski” razgovor sa „najbližim partnerima i budućim članovima EU” o potrebi jedinstva i preduzimanja neophodnoh koraka kako bi se zajedničkim snagama obezbedila bezbedna, stabilna i propseritetna Evropa.

To je, kako je rekao, u „najboljem interesu svih i najbolji je način da se izgradi budućost zapadnog Balkana u EU”.

- Advertisement -

„Mislim da je dobro imati ovakvu vrstu razgovora pogotovo u ovakvim danima. Sastali smo se u septembru u Njujorku, ali sada je svet u potpuno drugačijoj situaciji. Tada niko nije mogao da zamilsi da ćemo imati jednog agresora i ponovni rat u Evropi”, poručcio je Borelj, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije EU je podsetio da je poslednji rat u Evropi pre Ukrajine bio na Balkanu i naglasio je potrebu da se razmotri globalni i regionalni uticaj „Putinovog nelegalnog rata protiv ukrajinskog naroda i međunarodnog pravnog poretka”.

„To želim da razmotrim sa šestoricom zapadnobalkanskih lidera kao našim najbližim partnerima i to ne samo geografski gledano već sa njima razgovaram kao sa budućim članovima EU. Razgovaraćemo o tome kako možemo zajedno da odgovorimo na posledice ovoga rata, a želim da čujem i njihove zabrinutosti i ideje o tome kako da odbranimo prava i vrednosti i izborimo se sa negativnim uticajem Putinovog rata na hranu, energiju i stabilnost na našem zajedničkom kontinentu”, poručio je Borelj.

- Advertisement -

On ocenjuje da Putin želi da „iskoristi ranjivost regiona” i poručuje da zapadni Balkan i EU moraju zajedno da rade kako ne bi dozvolili Rusiji da to učini.

„Zapadni Balkan nije naše zadnje dvorište već predvorje i delovaćemo zajedno u suočavanju sa ruskim ometajućim aktivnostima u regionu kroz dezinformacije i sajber napade”, kaže Borelj.

On je pozdravio činjenicu da se većina partnera sa zapadnog Balkana u potpunosti od početka usaglasila sa EU odgovorom na rusku agresiju na Ukrajinu, a druge je pozvao da „učine isto”.

Borelj je ponovio da angažman EU na Zapadnom Balkanu ostaje evropski strateški prioritet i najvažniji spoljnopolitički instrument.

On je za sledeći ponedeljak najavio veliku političku raspravu o regionu za sastanku ministra spoljnih poslova EU kojima će se pridružiti i ministri spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti