BORE SE ZAJEDNO: Moskva i Vašington donele novu istorijsku odluku

Obavezno pročitajte

Rusija i SAD su zbog pandemije virusa korona obustavile inspekcije predviđene Sporazumom o merama za dalje smanjenje i ograničene strateškog ofanzivnog naoružanja, izjavio je šef američke Asocijacije za kontrolu naoružanja Deril Kimbol.

Kako je naveo Kimbol, pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima u američkom Kongresu, Moskva i Vašington su se dogovorili da se inspekcije koje su predviđene ovim Sporazumom (START-3) obustave do 1. maja, a dogovoreno je i odlaganje (redovne) sednice Bilateralne konsultativne komisije (BKK), koja je bila planirana za mart.

- Advertisement -

Kako on vrdi, Rusija i SAD su takođe dogovorile zadržavanje punog obima kontrole, kao i održavanje dve sednice BKK do kraja godine, kako je i predviđeno Sporazumom START-3.

„Informacije i obaveštenja koji se inače razmenjuju na sednicama Bilateralne konsultativne komisije će se umesto toga razmenjivati preko redovnih diplomatskih kanala“, istakao je Kimbol.
Podsetimo, BKK je formirana radi ostvarenja ciljeva i odredbi START-3. Ovaj Sporazum predviđa dva tipa kontrole u nadležnosti strana. U skladu sa Protokolom START-3, svaka strana ima godišnju kvotu od 18 inspekcija. Strane imaju pravo da, konkretno, vrše inspekciju baze interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničke, kao i avijacijske baze.Asocijacija za kontrolu naoružanja, čiji je šef Kimbol, osnovana je 1971. godine sa sedištem u Vašingtonu i predstavlja jednu od najpoznatijih američkih nevladinih organizacija. Ova Asocijacija se zalaže za jačanje međunarodnih režima neširenja oružja i razoružanja.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine je i dalje jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen.

Prema ovom dokumentu strane su se obavezale da će smanjiti broj nuklearnih bojevih glava u periodu od sedam godina na 1.550 jedinica, a broj interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa za podmornice i teške bombardere na 700 jedinica.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu