BOJ SE BOGA I DRŽI SE RUSIJE: Skup u Herceg Novom, Budućnost Ukrajine i slovenskih naroda je u ljudskom odnosu sa Rusijom

Obavezno pročitajte

Učesnici su ukazali na istorijske veze srpskog, crnogorskog i ruskog naroda, i apelovali na mir uz poziv Ukrajini „da pregovaraju sa Rusijom“ a za zapadne sile „da zaustave ratove, globalizaciju, ucene i okupacije naroda i država“. Predsednica Društva Gordana Stijepčić Bulatović, istakla je da je Kijev razlog okupljanja i zapitala šta se danas dešava sa tim gradom i ko njime gospodari.

– Oni isti što su režirali sve od Vijetnama, Sirije, Libije, Avganistana, Iraka, Somalije, Egipta, Jugoslavije, Srbije. Isti ti režiraju danas ovo što se događa sa Ukrajinom i Rusijom – rekla je Stijepčić Bulatović.

Potom je podsetila na dolazak velikog broja Rusa, uglavnom intelektualaca, u Herceg Novi od 1917. godine i njihov značajan doprinos razvoju grada. Podsetila je i na 1992. godinu kada je Dragoljub Šćekić formirao Društvo srpsko – ruskog prijateljstva sa željom da se veliko vojno rusko groblje na Savini, formirano 1917. a kasnije devastirano, sačuva i obnovi. Uz pomoć i blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i puno Novljana, uspelo se u tome pa je uz groblje sagrađena i crkva Svetog Fjodora Ušakova.

Prema nekim saznanjima na Savini su sahranjena 34 ruska generala, a među njima i ukrajinski general Račinski i njegova ćerka Anastasija.

– U njihovo i u ime svih onih koji su ovde sahranjeni poručimo da ne pristajemo da budemo deo globalističkog, ujedinjenog, kolonijalnog kraljevstva, nećemo da budemo robovi, bez svoga ja, svoga jezika, ideala i naših junaka. A Ukrajini je budućnost jedino u bratskom, mirnom, ljudskom odnosu sa Rusijom – zaključila je Stijepčić Bulatović.

Publicista Nebojša Rašo podsetio je na govor Svetog Petra Cetinjskog ispred manastira Savina kojim je 6. marta 1806. pozdravio Crnogorce, Bokelje i Ruse koji su se suprotstavili Napoleonovoj vojsci nakon njegove čuvene pobede kod Austerlica.

– I da nas samo ovaj period vezuje nikada Crna Gora ne bi uvela sankcije Rusiji, rekao je Rašo i naveo još niz razloga zbog kojih nije trebalo uvesti sankcije Rusiji. Na prvom mestu bila je pomoć manastirima, Savini, Praskavici, Stanjevićima, Cetinjskom manastiru koji je obnovljen nakon turske pohare, zatim pomoć koju je Crna Gora dobijala u doba Petrovića, hercegnovske zadužbine koje su stečene u Rusiji, zajednička krv prolivena na Mediteranskom, Baltičkom i Crnom moru, ordeni Sv. Vladimira, Sv. Georgija, Svete Ane…

– Rašo je zatim ustvrdio da nas vezuje mnogo više i zaključio: „i da samo gledamo naš ekonomski interes a ne tuđi ne bi Crna Gora uvela sankcije Rusiji, i da nas ništa ne vezuje mi smo trebali biti posljednji koji bi nekom uveli sankcije jer vrlo dobro znamo iz ličnog iskustva da sankcije najviše pogađaju običan narod“.

Ukrajina da se okrene pregovorima u interesu mira

Spasoje Krivokapić, osnivač i predsednik Srpskog foruma građana Crne Gore sa sedištem u Cirihu smatra da rat u Ukrajini nije rat Rusije i Ukrajine, već Amerike i Rusije na tlu Ukrajine, arhitekta ovog zla je Amerika, a izvođač nekoliko moćnih članica Unije. Cilj je uveren je Krivokapić pohod na istok, atak na veliku i moćnu Rusiju i uopšte na pravoslavlje. Poteze aktuelnog državnog vrha Crne Gore ocenio je „nepromišljenim“ i pozvao na razum i brigu o narodu.

I Krivokapić je apelovao da se Ukrajina okrene pregovorima u interesu mira te još jednom podsetio na podršku „bratskom ruskom narodu“ koju daje većinski deo građana Crne Gore.

Na skupu je govorio i Ilija Vujović, a pročitan je i zvanični stav Miholjskog zbora u kome je između ostalog navedeno da poteze zvaničnika Crne Gore smatraju „sramnim“ ali poručuju „što je koren dublji, stablo je teže iščupati“, a koreni prijateljstva Crne Gore i Rusije traju vekovima.

SourceNovosti

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu