11.1 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

BOGOHULNO I NEOPROSTIVO: I baltičke zemlje povele rat protiv sovjetskih spomenika

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusofobna histerija u baltičkim zemljama ne jenjava. Osim što su vlasti Letonije proglasile Rusiju za sponzora terorizma i obustavile izdavanje turističkih viza za Ruse, ova država, kao i Estonija i Litvanija, aktivno se bori i protiv sovjetskog nasleđa.

Rušenjem spomenika koji su podignuti u čast sovjetskih heroja i vojnika, baltičke zemlje, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, žele da izbrišu iz sećanja ulogu Sovjeta u borbi protiv fašizma.

- Advertisement -

Po nalogu letonskih vlasti ove nedelje srušeni su spomenici, kao i ploča koja je posvećena oslobođenju Rige od nacista. Jedan od spomenika bio je podignut u čast ruskog revolucionara Vladimira Lenjina, dok je drugi bio posvećen sovjetskom diplomatskom kuriru Teodoru Nete. Osim toga, u glavnom gradu Estonije – Narvi demontiran je tenk-spomenik T-34, dok je u litvanskom gradu Klajpedi srušen spomenik posvećen sovjetskim herojima koji su poginuli tokom oslobađanja države od nacista.

Zamenik portparola ruskog MIP-a Ivan Nečajev izjavio je da je rušenje spomenika herojima Drugog svetskog rata u baltičkim zemljama čisto bogohuljenje. „Ove godine je srušeno oko 50 spomenika vojnicima poginulim tokom Drugog svetskog rata“, naglasio je diplomata.

Prekrajanje istorije

Kako kaže za Sputnjik Andrej Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva organizacije Oficiri Rusije, vlasti baltičkih zemalja ruše spomenike jer hoće da prekroje istoriju.

- Advertisement -

„Ove zemlje su se odlučile na ovaj potez jer žele da zaborave šta se desilo u istoriji. Stotine hiljade sovjetskih vojnika poginulo je tokom oslobađanja baltičkih zemalja od fašista. Zbog toga, oni žele da u potpunosti izbrišu iz svog sećanja ulogu sovjetskog naroda u borbi protiv fašizma“, objašnjava sagovornik.

Boris Julin, istoričar i vojni ekspert, još je oštriji u ocenama. On kaže da se u ovim baltičkim zemljama, od 1991.godine na vlasti nalaze fašistički režimi. Prema njegovim rečima, rušenjem spomenika, Estonija, Letonija i Litvanija žele da pokažu da se na ovaj način oslobađaju od ruske „okupacije“.

„Njihova vlast je uvek bila na strani Hitlera. Za njih je strašan poraz da njihova zemlja ima bilo kakvu povezanost kako sa Lenjinom tako i Sovjetskim Savezom. Ovi ljudi su fanovi fašizma. Rušenjem spomenika to i pokazuju“, smatra stručnjak.

Prate svetski trend

S druge strane, prema rečima Golovatjuka, baltičke države se rušenjem spomenika dodvoravaju Sjedinjenim Američkim Državama i pokazuju da prate svetski trend u osuđivanju Rusije zbog sprovođenja specijalne operacije u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

„Kada su ove zemlje ušle u NATO, bilo je jasno da će se u potpunosti pridržavati svih američkih naredbi“, naglašava sagovornik.

Na pitanje da li će Rusija reagovati na rušenje spomenika u ovim zemljama, Golovatjuk kaže da nije isključeno da će ruska država preduzeti kako ekonomske i političke, tako i diplomatske mere. Julin je s druge strane nedvosmislen u oceni da Rusija mora da preduzme oštre mere.

„Na teritorijama ovih zemalja vlada nacizam. Protiv ovoga se moramo boriti“, naglašava stručnjak.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da se antiruska kampanja baltičkih država sprovodi pod punim pokroviteljstvom Brisela i Vašingtona.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti