11.8 C
Belgrade
sreda, 28 septembra, 2022

BOCAN-HARČENKO: Slava rusko-srpskom bratstvu po oružju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na dan završetka Prvog svetskog rata, globalne katastrofe koja je odnela milione života, odajemo poštu odvažnom podvigu ruskih vojnika i svih naših saveznika u Antanti koji su ustali u odbranu nezavisnosti i slobode svojih zemalja.
Rusija nije želela taj konflikt.

Nastojeći da spreči druge države od kobnog koraka, preduzimala je svestrane napore da se neslaganja reše mirnim putem. Ali glas razuma niko nije čuo. Ona je morala da odgovori na izazov, ispunjavajući bratski dug prema srpskom narodu.

Prisilno stupivši u rat, Rusija je od prvih dana davala veliki doprinos borbi protiv zajedničkog neprijatelja, zalomivši kičmu austro-ugarske ratne mašinerije. Odlučne ofanzive u Istočnoj Pruskoj i Galiciji su poremetile planove protivnika, omogućile su Antanti da zadrži stratešku inicijativu.

Neprijatelj je prebacio na istok skoro polovinu svojih divizija. Pukovi su čvrsto izdržali taj pritisak, hrabro su se suprotstavljali varvarskim metodima borbenih akcija, uključujući široko korišćenje otrovnih supstanci. Pri tome ruska vojska nikada nije pala do toliko neljudskih postupaka.

- Advertisement -

Sovjetska zemlja se uvek računala samo na svoje snage, ni jedanput se ne obratila saveznicima sa molbom da krenu u ofanzivu kako bi se olakšao položaj naše vojske. Godine 1916. se odigrala legendarna Brusilovljeva ofanziva. Čak i na završnoj etapi rata, bez obzira na najtežu političku situaciju u zemlji, ona je pružala pomoć Antanti. Istočni i Kavkaski frontovi su i dalje vezali značajni deo snaga nemačkog bloka zbog priprema velike ofanzive ruske vojske i ratne mornarice.

Sve to je stvorilo preduslove za uspešne borbene akcije saveznika, uključujući i na Balkanskom ratištu.

Za godine Prvog svetskog rata na bojištima je poginulo preko tri miliona naših državljana. Ovde, u Srbiji, čuvaju se zahvalna sećanja na ruske junake koji su pali na Solunskom frontu i tokom odbrane Beograda.

- Advertisement -

Beskrajna ljubav prema Otadžbini, bezgranična vera u istinu i pravednost pomagale su našem narodu da opstane u najsurovijim iskušenjima. Još više su se te njegove osobine manifestovale i u Drugom svetskom ratu, 75. godišnjicu završetka kojeg obeležavamo ove godine.

Zahvaljujući tome je sovjetski narod odbranio rodnu zemlju, odigrao odlučujuću ulogu u približavanju Velike Pobede nad fašizmom, doneo oslobođenje porobljenoj Evropi.

Naša je obaveza da ne dopustimo ponavljanje tragedije svetskog rata. Rukovodeći se visokim moralnim idealima, da uradimo sve što je moguće radi utvrđivanja u međudržavnim odnosima duha saradnje, uzajamnog poverenja i dobrosusedstva. Samo jedinstvo može dovesti miru i prosperitetu.
Neka zauvek traju svetla sećanja na junake.

Slava rusko-srpskom bratstvu po oružju!

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti