BOCAN-HARAČENKO: Zaštititi legitimna prava Srbije u vezi sa Kosmetom

Obavezno pročitajte

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da Srbija uvek može da se osloni na Rusku Federaciju, koja će nastaviti blisku koordinaciju u zaštiti legitimnih prava Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Bocan-Harčenko je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji već duže alarmantna, jer je prištinska vlast krenula da preuzme kontrolu nad severnim delovima pokrajine naseljenim Srbima i enklavama južno od Ibra, uz dopuštanje i de fakto podršku Zapada.

  • Nastavićemo blisku koordinaciju sa Beogradom u zaštiti legitimnih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju. Naše glavno oruđe je znatan potencijal Rusije kao stalne članice Savjeta bezbednosti UN, pod uslovom da će inicijativa pripasti Beogradu – istakao je Bocan Harčenko.
- Advertisement -

On je naglasio da je Rusija tu solidarna sa kineskim partnerima, dodajući da Peking takođe polazi od imperativa striktnog pridržavanja međunarodnih pravnih normi, držeći pitanje Kosova na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN.

Bocan-Harčenko je podsetio da stav predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina ostaje nepromenjen i da se Moskva zalaže za postizanje stabilnog, obostrano prihvatljivog rešenja od Beograda i Prištine, striktno u međunarodno-pravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

  • Samo istinski dijalog će doneti mir i saglasnost na Balkan. To će otvoriti nove horizonte za društveno-ekonomski i infrastrukturni razvoj regiona. To će omogućiti održavanje kulturne i verske raznolikosti, očuvanje bogatog istorijskog nasleđa. Sa svoje strane, spremni smo da na svaki mogući način omogućimo ovakav konstruktivan dijalog – naglasio je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Srbija uvek može da se osloni na Rusku Federaciju uprkos ozbiljnosti zadataka sa kojima se ona trenutno suočava u kontekstu nametnute konfrontacije sa NATO-om.

Bocan-Harčenko je istakao da Srbija bratska i prijateljska zemlja, koja je strateški partner i saveznik Rusije koja njene brige i probleme bez preterivanja uzima k srcu kao svoje.

  • Srbija je zemlja koja odoleva najsnažnijem pritisku Vašingtona i Brisela, ne podležući sankcionoj groznici i ne pridružuje se zapadnim ograničenjima protiv Rusije – naveo je Bocan-Harčenko u autorskom tekstu za časopis „Međunarodni život“.

On je ocenio da Zapad koristi nemire na Kosovu i Metohiji kao polugu da izvrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi ga naterao da se pridruži antiruskim restriktivnim merama.

Bocan-Harčenko je napomenuo da gotovo četvrt veka pitanje Kosova predstavlja glavnu pretnju miru i stabilnosti na Balkanu, a osnovni uzrok je antisrpski žar kolektivnog Zapada na čelu sa Vašingtonom, koji ignoriše legitimne interese Beograda i Srba u pokrajini i ugađa separatističkim aspiracijama kosovskih Albanaca zaobilaženjem međunarodnog prava, prenosi „Raša tudej“ na srpskom.

Ruski ambasador je podsetio da su od sredine devedesetih godina prošlog veka radikalne snage u pokrajini koje podržavaju zapadnjaci usvojile terorističke metode, stvarajući terorističku OVK, čije su žrtve bile i Srbi i kosovski Albanci, a čija zverstva danas razmatra Specijalni sud u Hagu.

  • Nasuprot OVK-u, Beograd je uvek išao linijom političko-diplomatskog rešavanja statusa pokrajine. Bio je spreman da Prištini dodeli najširu moguću autonomiju. Ali, zapadnjacima se očigledno ova opcija nije dopala. Jasno je da im je trebalo da iskoriste „kosovski projekat“ u ratu protiv Srbije – konstatovao je Bocan-Harčenko.
SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu