BOCAN-HARAČENKO: Zapad doliva ulje na vatru nemačko-francuskim predlogom za rešavanje kosovskog pitanja

Obavezno pročitajte

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko optužio je danas Zapad da „doliva ulje na vatru” insistiranjem na francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

Ukazujući na to da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj „jasno aludira” da je sada neophodno usredsrediti se na taj predlog, Bocan-Harčenko je u saopštenju koje prenosi ruska ambasada ocenio da „po svoj prilici, javni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome za njega (Borelja) nije važan”.

 

„Drugim rečima: Zapad je smanjio napetost problema registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru”, naveo je Bocan-Harčenko, prenosi Tanjug.

Podsetio je da je saglasnost na posredovanje Evropske unije u dijalogu dala Generalna skupština UN i istakao da se Brisel nije posavetovao sa državama-članicama Svetske organizacije „da bi tako olako, zapovednički uvrstio francusko-nemački plan u agendu dijaloga”.

Bocan-Harčenko ukazuje da većina, odnosno više od 100 članica UN ne priznaje kosovsku „nezavisnost” .

On se osvrnuo i na zajedničku sednicu parlamenata Albanije i samoproglašenog Kosova, ocenivši da su u EU olako primili kao očekivane „alarmantne poruke iz Tirane” , koje su prema njegovim rečima u duhu ideja „Velike Albanije” i koje veličaju OVK i njene vođe optužene za zločine protiv čovečnosti.

„Sve u svemu, izgleda da posrednička delatnost EU nema ništa zajedničko sa ulogom čestitog brokera”, zaključio je Bocan-Harčenko.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu