7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

BOCAN-HARAČENKO: U slučaju nasilja prema Srbima na Kosovu, Beograd će odgovoriti odlučno

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Beograd će odlučno odgovoriti ukoliko dođe do ponovnog zaoštravanja situacije na Kosovu, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da je situacija, trenutno, mirna.

- Advertisement -

„Napetost je prisutna, ona nije vidljiva spolja, jer je na ulicama prilično mirno i poštuje se red, ali napetost je u glavama, a Srbi su spremni da se ponovo brane, možda su čak i još odlučniji u tome. Oni su u pripravnosti i, u slučaju da Priština ponovi iste akcije uz saučesništvo ‘Kfora’ i Zapada, Srbi će odgovoriti prilično odlučno, a u slučaju nekog nasilja prema srpskom narodu na Kosovu, Beograd će, naravno, stati u njihovu zaštitu i neće ostati po strani“, ocenio je on za TV kanal „Rusija 24“.

Kako je poznato od ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas putuje u dvodnevnu posetu Briselu, gde će razgovarati sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU.

Situacija oko Kosova zaoštrena je zbog planova Prištine da od 1. avgusta zabrani ulazak u pokrajinu vozilima sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Na severu Kosova gde živi mnogo Srba došlo je do nemira, a vlasti samoproglašene republike Kosovo angažovale su policijske snage.

- Advertisement -

Međutim, nakon apela SAD, vlasti tzv. države Kosovo odložile su stupanje na snagu zabrane na mesec dana. Zvanični Beograd pozdravio je tu odluku saopštivši da su srpske vlasti i prištinske vlasti bile na korak od ozbiljnog konflikta, ali da je zvaničnom Beogradu uspelo da očuva mir.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti