BOCAN-HARAČENKO PORUČIO: Kosovo i Metohija je neotuđivi deo Srbije

0
32

U Ruskom domu u Beogradu održana je svečana akademija povodom 110. godina od oslobođenja Kosova i Metohije, na kojoj su dodeljene zahvalnice, povelje i medalje zaslužnim pojedincima, među kojima i ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku, koji je tom prilikom poručio da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije. To je važna, snažna i istorijski obrazložena poruka koja se šalje sa ove svečane akademije, istakao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo da je današnji dan posebno aktuelan s obzirom na nagli porast tenzija na Kosovu i Metohiji, kolevci Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

„Mislim da će rasprava pokazati da je ovo istina. Ovaj istorijski kontekst veoma je važan i presudan, vidi se i u odnosu na ukrajinsku krizu. Naš predsednik poklanja posebnu pažnju istoriji Rusije, Ruske Federacije, ruske imperije, pokazujući da je Ukrajina u stvari bila teritorija jednog naroda“, naveo je ambasador Bocan-Harčenko.

Zlatnu medalju „General Boža Janković – Osvećeno Kosovo“ ruskom ambasadoru uručio je predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Nikola Filipović — za jačanje ugleda Republike Srbije u međunarodnoj zajednici, nesebičnu brigu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i brigu za veterane.

Među nagrađenima su i ministar rada Nikola Selaković, vladika kruševački David, general Ljubiša Diković…

Svečanoj akademiji, organizovanoj pod pokroviteljstvom Udruženja i Ruskog doma, prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, kulturnog, verskog i javnog života.

Ostavite komentar