4.7 C
Belgrade
četvrtak, 28 oktobra, 2021

BLIŽE SE IZBORI: Vučić hoće prosvetare da udari kovertom po glavi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kako se izbori približavaju, tako su sve glasnija i učestalija obećanja Aleksandra Vučića da će početkom naredne godine i plate u obrazovanju biti veće. Zaposleni u prosveti mogu da očekuju jednocifren procenat povećanja, a već u prvih 8 meseci ove godine inflacija je čak 4,6% veća u odnosu na kraj prošle godine.

Ovim tempom, inflacija će do kraja 2021. biti viša i od najavljenog povećanja plata, te će primanja nastavnika, učitelja i pomoćnog osoblja u obrazovanju – u realnom iznosu biti i manja nego da sada. Predsednik Srbije će, ipak, kroz svega nekoliko hiljada dinara prividnog povećanja plata, pokušati da kupi i glasove prosvetara.

Demokratska stranka poručuje Vučiću da mu ova namera neće proći i da će prosvetari biti najjači bedem i otpor režimu koji godinama ponižava obrazovanje.

- Advertisement -

– Dok zemlje Evropske unije u proseku godišnje izdvajaju 4,7% BDP-a za obrazovanje, Srbija izdvaja samo 3,5% svog BDP-a za prosvetu. Srpska napredna stranka tako kontinuirano dokazuje da joj je obrazovanje na poslednjem mestu. Plate većine zaposlenih u javnim preduzećima, neretko i sa nižom stručnom spremom, su neuporedivo veće od plata učitelja i nastavnika.

Građani nam skoro svakodnevno dojavljuju da deo zaposlenih u javnim preduzećima prima pun iznos ličnog dohotka, iako najveći deo radnog vremena provodi ne na poslu, nego u kampanji SNS-a. Vlast, baš zbog toga, već pet godina odlaže početak primene Zakona o platnim razredima – reči su Miše Markovića.

– Za razliku od stranački zaposlenih radnika, prosvetni radnici su svakog dana na poslu i neretko rade i dupli posao – kod kombinovane nastave drže časove i u učionici i onlajn. Za taj posao su mizerno plaćeni i zato sve veći broj nastavnika napušta Srbiju, u potrazi za boljim životom.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti