28.7 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

BLINKEN: Rusija nije ostvarila svoje ratne ciljeve, ali Ukrajina jeste

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija ne uspeva da sprovede svoje ratne ciljeve, ali Ukrajina uspeva, rekao je u američki državni sekretar Entoni Blinken nakon što se u pratnji ministra odbrane Lojda Ostina sastao s predsednikom Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu.

„Što se tiče ruskih ratnih ciljeva, Rusija je već podbacila, a Ukrajina je već uspela“, rekao je Blinken na brifingu u Poljskoj nakon što su se zvaničnici vratili sa sastanka koji je trajao tri sata umesto predviđenih 90 minuta.

- Advertisement -

Sjedinjene Države iskoristile su priliku da u prvoj zvaničnoj američkoj poseti Ukrajini od početka ruske invazije, najave postepeni povratak američkih diplomata u zemlju i imenovanje novog ambasadora.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da SAD žele da „vide Rusiju oslabljenu do stepena na kom neće moći da čini stvari koje je učinila u invaziji na Ukrajinu“.

- Advertisement -

Američki ministar odbrane dodao je kako veruje da bi Ukrajina mogla da pobedi uz pravu podršku.

Američki zvaničnici obećali su novu pomoć od 713 miliona dolara ukrajinskoj vladi i zemljama u regionu pošto je ruska invazija izazvala strah od dalje agresije Moskve.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti