Blinken: Amerika pauzira u pružanju određenih programa pomoći Nigeru

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Sjedinjene Države privremeno obustavljaju pružanje određenih programa inostrane pomoći koje koristi vlada Nigera, ali će nastaviti da daju humanitarnu pomoć i pomoć u hrani, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao u petak da pružanje pomoći SAD vladi Nigera zavisi od demokratskog upravljanja i poštovanja Ustava.

- Advertisement -

„Ostajemo posvećeni podršci narodu Nigera da im pomognemo da sačuvaju svoju teško stečenu demokratiju i ponavljamo naš poziv za hitnu obnovu demokratski izabrane vlade Nigera”, istakao je Blinken, preneo je Rojters.

Niger je ključni partner Vašingtona u borbi protiv islamističkih pobunjenika koji su ubili na hiljade ljudi i uticali na raseljenje miliona.

Američko vojno osoblje je obučavalo lokalne snage za borbu protiv militantnih grupa.

Vojna hunta je, međutim, zbacila demokratski izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma i njegovu vladu 26. jula, zbog čega su ministri odbrane Zapadne Afrike izradili plan za vojnu akciju ukoliko se u Nigeru ne vrati demokratska vlast do sutra, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

USPEŠNO POLOŽILA: Selfi Staša se hvali papirom sa kursa iz Kine

Staša Stojanović, master inženjerka investicionog menadžmenta osim master diplome, ima  i diplomu akademije mladih lidera SNS-a. Sada se nahvalila...

Još priča na sličnu temu