„BLEKAUT IZAZOV“: Izazov na Tiktoku koji je odneo dečiji život u Rakovici

Obavezno pročitajte

Desetogodišnji dečak, koji je sinoć pronađen mrtav u stanu u Rakovici, a koji je, kako se sumnja, učestvovao u izazovu na društvenoj mreži Tik-tok, nije jedini slučaj gušenja prilikom učestvovanja u „igri“. Poslednji u nizu dogodio se pre nekoliko dana, kada se u kupatilu ugušila desetogodišnja Italijanka, a prema nekim podacima, do sada su se 82 deteta ubila igrajući ovu igru.

tik

Foto: Pixabay „Igra gušenja“ odnosno „onesvešćivanja“ već više od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da učesnici namerno prekidaju dotok kiseonika, pokušavajući da se uguše, a sve s ciljem da izazovu osećaj koji čovek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svesti.

 Desetogodišnja Italijanka pronađena je u kupatilu s pojasom oko vrata zavezanim za radijator, hitno je odvezena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa. Povodom tragičnog događaja psiholog Kalođero Lo Pikolo je izjavio da smo „svi učesnici rijaliti programa u kojem se traže novi podvizi da bi se osvojili bodovi“. Svi istovremeno učestvujemo i svi smo jednako gubitnici, tvrdi psiholog Lo Pikolo. Podaci koje je imao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još 2008. godine navode da se ovoj „igri“ mogu pripisati najmanje 82 smrtna slučaja.

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu o smrti devojčice koja je učestvovala u takozvanoj „igri gušenja“. Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt devojčice, koja je izazvala gnev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da Tiktok, ako ne može sa sigurnošću da proveri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara. 

Iako prema pravilima Tiktoka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije sprečila devojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti. Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo. Vlasti Italije su navele da na platformi Tiktok „nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika“ i osudile lakoću s kojom deca mogu da se prijave na aplikaciju. 

Tiktok, platforma za deljenje video sadržaja, veoma popularna među tinejdžerima širom sveta, u vlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance). U Evropi ima oko 100 miliona korisnika. „Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti„, naveo je Tiktok.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

RAMZAN KADIROV: Papa Franja je žrtva propagande stranih medija

Čečenski lider Ramzan Kadirov smatra da je papa Franja postao žrtva propagande stranih medija, zbog čega je i govorio...

Još priča na sličnu temu