16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

BLAGO NJIMA SA TAKVIM SAVEZNICIMA: Velika Britanija će braniti Švedsku i Finsku „ako budu napadnute”

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas u Helsinkiju da je dogovorio nove sporazume sa Švedskom i Finskom u cilju jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje “ako budu napadnute“. „Zajednička deklaracija znači da ćemo u slučaju neke katastrofe, ili ako bilo ko od nas bude napadnut, priskočiti jedni drugima u pomoć, a to podrazumeva i vojnu pomoć”, dodao je Džonson, prenosi Rojters.

Britanski premijer je izjavio da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi.

- Advertisement -

“NATO je odbrambeni savez. NATO ne predstavlja pretnju nikome. On je tu u svrhu zajedničke odbrane”, rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Helsinkiju, navodi Rojters.

Ninisto je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu „izmenila sliku” i „naterala” Finsku da „razmišlja o svojoj bezbednosti”.„Rusija je pokazala da je spremna da napadne neku susednu zemlju”, rekao je on i dodao da je rezultat toga da Finska sada razmatra priključenje NATO-u.„Vi ste ovo izazvali. Pogledajte se u ogledalo”, poručio je Ninisto, obraćajući se Rusiji direktno, navodi britanska agencija a prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti