BIVŠI FRANCUSKI PREDSEDNIK: Putin računa na zamor zapadnih zemalja

Obavezno pročitajte

Predsednik Rusije Vladimir Putin je „radikalno racionalan“ lider koji se kladi na to da će se zapadne zemlje umoriti u podršci Ukrajini i pristati na pregovore kako bi se konflikt okončao na način koji će biti povoljan za njegovu zemlju, izjavio je za portal Politiko bivši francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland, koji je bio predsednik Francuske od 2012. do 2017. godine, ima mnogo iskustva sa Putinom, jer je zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pregovarao sa ruskim liderom 2014. godine posle aneksije Krima.

- Advertisement -

On ima svoje rezonovanje i u tom okviru je spreman da upotrebi silu. On je u stanju da razume samo dinamiku (moći) koju smo u stanju da postavimo protiv njega, objasnio je Oland.

Uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Oland je dodao da će Putin nastojati da „konsoliduje svoje dobitke kako bi stabilizovao konflikt, nadajući se da će se javno mnjenje umoriti i da će Evropljani strahovati od eskalacije kako bi u toj fazi izneo izglede za pregovore“.

Za razliku od vremena kada je sam bio na vlasti i kada su Pariz i Berlin vodili pregovore sa Putinom, ovog puta će posao posredovanja verovatno pasti na Tursku ili Kinu, što nikoga neće umiriti, predočio je Oland.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu