BIVŠI DIREKTOR CIA: Amerika će uništiti rusku vojsku ako Putin upotrebi nuklearno oružje

Obavezno pročitajte

Bivši direktor CIA i penzionisani general Dejvid Petreus izjavio je da će Amerika i njeni saveznici uništiti ruske vojne snage u Ukrajini i potopiti Crnomorsku flotu ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje.

Petreus, koji je služio i kao komandant združenih snaga u Iraku, kazao je u jednom TV intervjuu da veruje da će Amerika reagovati na eventualni ruski nuklearni udar u Ukrajini iako on o tome nije razgovarao sa Džejkom Salivenom, savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

- Advertisement -

„Hipotetički, mi bismo odgovorili, predvodeći NATO, i zajedno bismo uništili sve ruske konvencionalne snage koje možemo da vidimo i identifikujemo na bojnom polju u Ukrajini, kao i na Krimu, i svaki brod u Crnom moru”, rekao je on.

Na pitanje da li bi ruska upotreba nuklearnog oružja uvela u rat Ameriku i njene saveznike, Petreus je rekao da bi bio oprezan oko toga da li se u slučaju nuklearnog napada, eventualno širenje radioaktivnog zračenja na teritoriju članica NATO-a, može smatrati napadom na njih, što bi po statutu NATO-a pokrenulo član pet koji obavezuje države članice da brane jedna drugu.    

„To bi mogla da bude jedna od situacija. U drugom slučaju polazimo od toga da je  upotreba nuklearnog oružja toliko užasna i da na to mora da se odgovori. Ne želite da ulazite u nuklearnu eskalaciju ovde, ali morate da pokažete da je to neprihvatljivo”, kazao je Petreus koji posle tek nešto više od godinu dana na čelu CIA podneo ostavku zbog ljubavne afere sa autorkom svoje biografije koja je slala preteće mejlove prijateljici Petreusovih.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Miša Vacić: Obučavati i zapošljavati naše Rome, a ne strane radnike (VIDEO)

Kandidat za gradonačelnika Beograda i nosilac liste “Kad se vojska na Kosovo vrati” Miša Vacić kaže da je problem...

Još priča na sličnu temu