BIVŠI DIPLOMATA: SAD razočarane i zabrinute zbog kontramitinga

Obavezno pročitajte

Nekadašnji šef Misije Srbije u Vašingtonu Nebojša Vujović izjavio je da su SAD povodom najave kontramitinga vladajuće Srpske napredne stranke izuzetno razočarane i zabrinute da može doći do prelivanja koje bi moglo da se otrgne kontroli i da je izaslanik Srbije u Vašingtonu o tome upozoren.

Vujović koji je diplomata i nekadašnji učesnik pregovora u Dejtonu rekao je za Dan uživo na N1 da je predsenik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izgubio ozbiljan oslonac i da će imenovanje Džejmsa O’Brajana, za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, govori u prilog tome da će ga “jednom rukom grliti a drugom tražiti alternativu“, odnosno, ko je taj drugi koji može da bude dobar za uspostavljanje dobrih odnosa sa SAD.

- Advertisement -

“Ako jednom prevarite Amerikanca imate ozbiljnog protivnika, oni su izutezno razočarani i zabrinuti da ne dođe do prelivanja koj bi moglo da se otrgne kontrole“, naveo je Vujović na pitanje kako gleda na masovne proteste protiv nasilja u Srbiji i skup Srpske napredne stranke zakazan za 26. maj.

Oni polako shvataju da Vučiću “noga nije na papučici kočnice i da mu klizi upravljač iz ruku“.

“On prvi put nije u stanju da kontroliše događaje“, rekao je Vujović ističući da je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić upozoren o tome, jer kako je rekao “zna prirodu sile“.

Prema njegovim rečima, protesti Srbija protiv nasilja su “bujica koju niko ne može da kontroliše“ jer ljudima niko ne može da oduzme dostojanstvo.

Vujović je ocenio da Vučić više nema gde, ocenjujući da mu ni u Moskvi više ne veruju iako je bio najjači “odašiljač ruskog sentimenta“ i da je ovo početak njegovog kraja.

Nekadašnji diplomata je opisao novog izaslanika kao “lucidnog i veštog“ podsećajući da se radi o čoveku koji je imao ključnu ulogu u Dejtonu kao tada pravni savetnik od Medlin Olbrajt direktno formulisao rešenja za koridor u Brčkom, Podsetio je i da je jegova uloga bila značajna i u američkoj akciji prema osuđenima za ratne zlocine, odnosno da se dovedu ili dobrovoljno odu u Hag.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu