15.3 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

BIVŠI BUGARSKI ZVANIČNIK GLAS RAZUMA: Šizofreno je odricati se ruskog gasa, a koristiti ga po mnogo višim cenama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bugarska je sebi dozvolila grubu grešku kada je u aprilu odbila da ispuni uslove koje joj je dao „Gasprom“, smatra bivši zamenik ministra energetike Javor Kujumdžijev. On je na ovaj način komentarisao složenu situaciju u kojoj se našla Bugarska zbog problema sa gasom.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, bivša vlada Kirila Petkova nije Bugarskoj obezbedila nikakve alternative „Gaspromovom“ gasu, s obzirom na to da su se dogovorili samo o mogućnostima isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG), ali nisu pronašli terminal na kojem bi mogla da se izvrši isporuka. Naveo je, da ni Bugarska, ni Evropa u narednim godinama nemaju mnogo izbora osim da kupuju ruski gas.

„Drugog gasa nema u okruženju, kao što nema ni infrastrukture koja bi mogla da primi TPG“, izjavio je ekspert u emisiji Bugarskog nacionalnog radija.

- Advertisement -

U narednim godinama evropske zemlje mogu da dobiju priliku da se oslobode zavisnosti od ruskog gasa, jer su ulaganja u izgradnju neophodne infrastrukture već počela, dodao je Kujumdžijev.

Ekspert je komentarisao i proteste Bugara koji se protive obnavljanju isporuka od „Gasproma“. U blizini kabineta predsednika Rumena Radeva su se nekoliko puta održale demonstracije. Demonstranti smatraju da je prekid odnosa sa ruskom kompanijom najvrednije dostignuće vlade Petkova i pozivaju da se spreči izdajnička odluka prema Bugarskoj.

Kijumdžijev je naveo da Bugarska i dalje koristi ruski gas, ali ga kupuje preko posrednika u Turskoj i Grčkoj.

„Šizofreno je da mi protestujemo protiv ruskog gasa, ali ga koristimo po mnogo višim cenama“, izjavio je on i dodao da sumnja da će Gasprom novu vladu sačekati raširenih ruku i dati joj gas, ako vlada odluči da obnovi pregovore s kompanijom.

Bivši zamenik ministra energetike Bugarske smatra da je jedina moguća odluka da se uzme zajam, pripremi novac za kupovinu skupog gasa i napravi program kompenzacije gasa i za narod i za biznis.

„Gasprom“ je krajem aprila obustavio isporuke gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi u rubljama. Prema rečima premijera Bugarske, pre obustave isporuka „Gasproma“, zemlja je bila 90 odsto zavisna od ruskog gasa. Pritom, prema rečima stručnjaka, Bugarska sve vreme i dalje dobija ruski gas – ali preko posrednika i sa cenom višom do 40 odsto.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti