20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

MEDIJI KRIJU OD NAS: Za sve bivše i buduće žrtve Aleksandra Vučića

NAJČITANIJE

- Advertisement -

ISTINA O LAŽOVU: VUČIĆEV REČNIK

Knjiga je posvećena
bivšim i budućim
političkim žrtvama
Aleksandra Vučića

Uputstvo za čitanje

- Advertisement -

Kad se opisuju lik i delo Aleksandra Vučića, laži nisu potrebne, istina je dovoljno grozna. Po njega, i, još više, po sve koji su mu verovali.
U formi rečnika predstavljeni su Vučićevi stavovi o ljudima i pojavama, onakvi kakvi zaista jesu ili kakvima ih vidi autor, Predrag Popović, opet iz Vučićevog ugla.

Prvo da predstavimo najistaknutije aktere ove dokumentarne satire.

1. Aleksandar Vučić.

- Advertisement -

Sučeljavanjem njegovih stavova, ponekad citiranih a često u autorovom tumačenju, razotkriva se brutalna dvoličnost, dosledna samo u nameri da ostvari ličnu korist. I kad je, na primer, Vojislava Šešelja predstavljao kao najvećeg srpskog heroja, i sad, kad ga naziva monstrumom, on to radi na jednako sugestivan i gorljiv način.

Više od 15 godina je bio u vrhu SRS, kreirao i sprovodio njenu ideologiju, štitio je srpske nacionalne interese, zalagao se za formiranje Velike Srbije, isticao privrženost stranačkom predsedniku i kumu, iznosio najteže optužbe na račun Evropske unije, SAD i NATO-a, a onda, praktično preko noći, napravio je totalni zaokret. Zamenio je uloge prijatelja i neprijatelja, saboraca i protivnika, pa opušteno nastavio, uz pomoć režimskih kolega, analitičara i medija, da se predstavlja kao nesporni politički i moralni autoritet.

2. Vojislav Šešelj.

Deset godina je uspevao da kontroliše Vučićev, eufemistički rečeno, čudan karakter. Fizički distanciran, iz Ševeningena nije uspeo da spreči metastazu Vučićeve ambicije. Bez iznenađenja i rezignacije, mogao je samo da posmatra pokušaj puča u svojoj stranci. Aleksandar nije prvi konvertit u Srbiji.

Naprotiv, mnogo je onih koji su menjali ideologije i stranke, među kojima su se isticali i neki visoki funkcioneri SRS (Glamočanin, Dereta, Gojković…), ali nikad niko pre njega nije napravio toliko štete. Ne samo radikalima, nego kompletnoj opoziciji i svim građanima koji su nezadovoljni načinom vladavine Borisa Tadića i Demokratske stranke. Umesto SRS-a, ponudio je novu stranačku opciju, koja je uspela da u kratkom roku preusmeri energiju revoltiranog, razočaranog i ojađenog naroda. Posledice su korisne samo po Tadićev režim.

3. Dragan Đilas.

Pristajanjem na saradnju sa Vučićem, dokazao je da nije gadljiv i plašljiv. Pružio je logističku podršku Nikolićevom i Vučićevom pokušaju uništavanja SRS. Sa njima na čelu opozicije, vlast ne mora da se brine, opstaće bez obzira na sve greške i propuste kojima su građani dovedeni na rub bede i očajanja.
Za sada, odnosi su im idilični, po principu “pošteno, pa ko koga prevari”. Kakav će biti rasplet, osetiće Đilas na svojoj koži.

4. Predrag Popović.

Autor je omogućio Aleksandru Vučiću da na jedinstven način uđe u srpsku književnost, kao glavni junak biografije pisane u leksikografskom obliku. Formu i stil je izabrao Popović, ali za sadržaj je zaslužan isključivo Vučić.

Mnoge definicije obiluju kontradiktornostima, baš kao i politička praksa donedavnog generalnog sekretara Srpske radikalne stranke i aktuelnog zamenika predsednika Srpske napredne stranke. Kao ni glavnom junaku, hronologija nije bitna ni autoru “Rečnika”, možete da čitate na preskok, koji god termin vam zapne za oko. U svakom ćete naći deo vučićevskog tumačenja sveta oko sebe, kod objašnjenja njegovih stavova o Nikoliću, Tadiću, Dačiću, Šešelju, Subotiću ili Đinđiću, kao i u definicijama pojava poput mržnje, nervoze, večnosti ili besa.

Da bi ovom novom Vučiću, demokratskom i evropejskom, bilo lakše za čitanje i razumevanje, autor je odlučio da leksikografske jedinice složi abecednim redom, i to latinicom.

Savet.
Pre nego što se upustite u avanturu čitanja ove knjige, zaboravite sve svoje predrasude, nemojte unapred da verujte ni AV, ni Šešelju, a najmanje autoru. Uz napor čitanja uložite napor razumevanja, pa sami procenite kad je lagao, tokom onih 15 radikalskih, ili ove dve proevropske godine. Kakav god zaključak donesete, nećete pogrešiti. Obrni, okreni… Lagao je.
Ako vam se učini da je neka rečenica duhovita, nemojte da se smejete. Da, komično je što postoji lik kao što je Vučić, ali tragično je što ima toliki uticaj i moć.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti