Bitkoin u 2022. zabeležio pad za više od 60 odsto

Obavezno pročitajte

Godina 2022. je bila teška godina za kriptovalute. Više od 1,3 biliona dolara izbrisano je sa vrednosti tržišta, a bitkoin, najveći digitalni novčić na svetu, zabeležio je pad cene za više od 60 odsto.

Investitori su bili zatečeni talasom kolapsa u industriji od stabilcoin projekta terraUSD do kripto razmene FTX, kao i pogoršanja makroekonomske klime. Oni koji su predviđali cenu bitkoina u prošloj godini zaista su promašili cilj.

- Advertisement -

Ali s obzirom na to da je 2023. skoro pred nama, neki tržišni igrači su se zaglavili sa pozivima cena za ono što bi moglo da bude još jedna nestabilna godina.

Kamatne stope širom sveta su u porastu, a to utiče na rizičnu imovinu poput akcija i bitkoina. Investitori takođe prate kako će se razvijati saga o FTX, koja je rezultirala hapšenjem osnivača kompanije Sema Bankman-Frida na Bahamima.

CNBC zaokružuje neke od najboljih predviđanja za bitkoin u 2023. godini.

Investitor Tim Draper imao je jedan od najoptimističnijih poziva u vezi sa bitkoinom u 2022. godini, predviđajući da će token vredeti 250.000 dolara do kraja godine.

U novembru, milijarder rizičnog kapitala rekao je da produžava vremenski okvir za to predviđanje do sredine 2023. Čak i nakon propasti FTX-a, on je uveren da će novčić dostići prekretnicu od četvrt miliona.

– Moja pretpostavka je da, pošto žene kontrolišu 80 odsto maloprodajne potrošnje, a samo 1 od 7 bitkoin novčanika trenutno drže žene, brana se sprema da pukne – rekao je Draper za CNBC putem e-pošte.

Bitkoin bi morao da se podigne za 1.400 odsto da bi mogao da trguje na tom nivou.

Uprkos smanjenim cenama i obima trgovanja, moglo bi da postoji razlog za sumnju da je tržište našlo dno, kaže Draper.

– Sumnjam da će prepolovljenje u 2024. imati pozitivan niz – rekao je on.

Bitkoin FOTO: UnsplashBitkoin FOTO: Unsplash

Prepolovljenje, ili prepolovljenje, događaj je koji se dešava svake četiri godine u kojem se bitkoin nagrade rudarima prepolovljavaju. Neki investitori ovo smatraju pozitivnim za cenu bitkoina, jer smanjuje ponudu. Sledeće prepolovljenje bi trebalo da se dogodi negde 2024.godine.

Rudari bitkoina, koji koriste mašine sa intenzivnom energijom za verifikaciju transakcija i kovanje novih tokena, pritisnuti su padom cena i rastućim troškovima energije.

Ovi akteri akumuliraju ogromne gomile digitalne valute, što ih čini jednim od najvećih prodavaca na tržištu. S obzirom na to da rudari istovaruju svoja sredstva da bi otplatili dugove, to bi trebalo da ukloni većinu preostalog pritiska prodaje na bitkoin.

To je istorijski dobar znak za bitkoin, rekao je Vijai Ajar, potpredsednik korporativnog razvoja u kripto berzi Luno.

– Na ranijim palim tržištima, kapitulacija rudara obično je ukazivala na velika dna – rekao je Ajar za CNBC.

– Njihov trošak proizvodnje postaje veći od vrednosti bitkoina, stoga imate određeni broj rudara koji ili isključuju svoje mašine ili moraju da prodaju više bitkoina da bi održali svoje poslovanje. Ako tržište dostigne tačku u kojoj dovoljno apsorbuje pritisak na prodaju ovog rudara, može se pretpostaviti da vidimo period dna – naveo je on.

Ostavite komentar

Najnovije objave

KREMLJ: Rusija na čelu sa Putinom predvodi proces tektonskih promena u svetskoj politici

Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da se kandiduje na predsedničkim izborima je svetska vest, pošto upravo on predvodi proces...

Još priča na sličnu temu