Biro Stejt departmenta reaguje na Vučićevu izjavu, Jozef kaže – rekao čistu laž

Obavezno pročitajte

Spoljnopolitički analitičar Edvard Jozef napisao je na svom Tviter nalogu da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 30. decembra, gostujući na TV Prva, optužio da je albanski agent i da dobija mnogo albanskog novca, ističući da je tom prilikom izrečena laž. Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta objavio je da „prljavim taktikama protiv građana“, kakva je ova, nije mesto u demokratskim društvima.

Prljavim taktikama, kao onim koje se koriste protiv Edvarda Jozefa, nije mesto u demokratskim društvima, stoji u objavi Biroa. „Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu“, dodaje se na Tviteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Jozefa.

- Advertisement -

Ova tvrdnja je potpuno lažna i Vučić nema dokaze koji bi potkrepili njegove ozbiljne optužbe jer takva vrsta veze nikada nije postojala, naveo je ranije Jozef.

„Moji stavovi su proizvod rada od desetak godina na terenu, u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, napisao je on u svojoj reakciji.

Jozef, koji je bio zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu i koji je predavač na institutu Džons Hopkins, navodi da njegovo zalaganje u fokus stavlja dobrobit kosovskih Srba, „a ne „kompenzaciju“ Beograda“. Nedostatak dodeljivanja statusa Kosovu koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, a to je od ključnog značaja za očuvanje regionalne stabilnosti, napisao je i upitao šta je to Vučića i ambasadora Đurića žacnulo da ga napadnu. „Što sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD i EU (…) Korišćenje kosovskih Srba kao piona?“, upitao je.

On konstatuje da „pribegavanje ličnom napadu na kritičara sugeriše da postoji osnova za kritiku“.

Navodi da ovakve Vučićeve sugestije o novcu, otvaraju vrata za pitanja koga onda Beograd i Banjaluka plaćaju za uticaj – i koje politike/projekte guraju u Vašingtonu.

„Klevećući me, Vučić je još jednom prikazao svoj karakter“, konstatovao je Jozef, koji je dodao još i da je „nepristojan“ (na srpskom jeziku napisano) pristojna srpska reč za Vučićevo ponašanje.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kraj zapadnog sna: Niko u svetu ne može da mu parira

Uprkos nadama i prognozama Zapada da će specijalna vojna operacija u Ukrajini devastirati ruski narod i svrgnuti Putina sa...

Još priča na sličnu temu