11.7 C
Belgrade
subota, 15 maja, 2021

BIODIVERZITET: Evo koje bogatsvo Srbija ima

Ekskluzivno Lucija Selaković Labat

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Biodiverzitet je ogromno bogatstvo Srbije

Biodiverzitet je raznovrsnost i raznorodnost svih živih bića na Planeti Zemlji. Predstavlja vezu između svih organizama na Zemlji i preduslov je zdravu planetu.

Ima direktan uticaj na kvalitet našeg duhovno – materijalnog života i obratno.

- Advertisement -

Sva bića na planeti Zemlji su sastavni deo planete i sadržani su u njoj. Kao što je i planeta svojim duhovno – materijalnim postojanjem sadržana u svim bićima na planeti. Zato je važno da se svi ljudi duhovno-materijalno uključe i da se dobronamerno i zdravo staramo jedni o drugima. Svakog dana se dešava proces izumiranja nekih vrsta na planeti. I taj proces se svakodnevno ubrzava.

Alt="Biodiverzitet"
Fruška Gora

Srbija poseduje izuzetno bogat biodiverzitet. Na njenim planinama, obroncima, livadama, jezerima, rekama, šumama nalazi se čak 43% vrsta koje nastanjuju Stari kontinent.

BIODIVERZITET: Evo koje bogatsvo Srbija ima 1
Fotografija: http://www.zzps.rs/ Bogatstvo u brojkama

Među najugroženijima su: beloglavi sup, mrki medved, divokoza, srna, stepski soko, šareni tvor, crni daždevnjak, veliki tetreb, jelen, ris, belonokta vetruška, orao krstaš.  Od izuzetne važnosti je da duhovno-materijalno radimo na sebi i menjamo se. Menjajući sebe duhovno-materijalno utičemo na okruženje i doprinosimo Planeti kao i zdravom životu svih nas na njoj.

Mala, a velika!

- Advertisement -

Srbija zauzima samo 2,1% Evropskog kontinenta, a na njenom prostoru se nalazi (Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Biodiverzitet i prirodni biljni resursi u poljoprivredi, Beograd, 2010):

• 39 % vaskularne flore Evrope
• 51 % faune riba Evrope
• 28 % faune vodozemaca Evrope
• 12 % faune gmizavaca Evrope
• 74 % faune ptica Evrope
• 67 % faune sisara Evrope

Do sada je u Srbiji zvanično registrovano oko 44.200 taksona.

Takson je skup jedne ili više populacija organizama ili grupa od kojih taksonomi stvaraju jedinicu određenog ranga (https://bs.wikipedia.org/wiki/Takson).

Alt="Biodiverzitet"
Ekološka mreža Srbije

Zanimljiv je podatak da mnoge grupe organizama nisu dovoljno istražene. Zbog toga se pretpostavlja da u Srbiji postoji najmanje 60.000 recentnih taksona.

Veliki broj biljnih vrsta najnoviji pregledi broja vrsta vaskularne flore ukazuju na broj od 3730, do čak blizu 4000 vrsta. Svrstava Srbiju u grupu evropskih zemalja sa najvećim florističkim diverzitetom po jedinici površine.

Lucija Selaković Labat je predsednik Filozovskog društva Svar, udruženja građana, osnovanog radi promovisanja i popularizacije filozofskih shvatanja o čovekovoj potrebi da duhovno i materijalno radi na sebi, kao i na razvoju i sazrevanju sopstvene kreativnosti koja pokreće uspavane genetske potencijale u čoveku i stvara uslove za bolјu komunikaciju sa sobom i okruženjem. Jedan od glavnih cilјeva društva SVAR (svetlost na staroslovenskom) je upoznavanje šire publike sa filozofskim stavovima i shvatanjima Vladimira Labata Rovnjeva čije stvaralaštvo naglašava potrebu za ličnim, duhovno-materijalnim kreativnim razvojem.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti