BILJANA ŽIVNOVIĆ: Albanija je drevna srpska zemlja!

0
1524

U 41. emisiji Razbuđivanje gostovala je Biljana Živković dugogodišnji novinar, publicista, rodoljub, rusofil, koja je napisala dvadesetak knjiga na temu nacionalne istorije i stradanja.

Biljana Živnović je Srpkinja koja je rođena 1959. godine u Priboju na Limu. Osamdesetih godina 20. veka radila je kao novinar u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi… Napravila je mnoštvo intervjua sa ličnostima iz sveta geopolitike, strategije, istorije, filosofije i dr. Kasnije je pisala članke za mnoge patriotske portale.

U emisiji Razbuđivanje Biljana Živković je došla da priča o Srbima u Albaniji, kako oni danas žive, kako opstaju na balkanskoj vetrometini proteklih vekova i epoha, kako su ustvari posle svih bura, oluja i ratova vaskrsli.

Na samom početku emisije Biljana je napravila uvod gde je ispričala zašto je današnji geografski prostor Albanske Republike ustvari naša prapostojbina. O tome dokazuju istorijske činjenice i izvori o našim vladarima pre dinastije Nemanjića koji su bili hrišćani i gradili pravoslavne svetinje još u 10. veku, ako ne i ranije… Među njima svakako naš mučenik i sveti kralj Jovan Vladimir (990-1016) koji je stolovao u Skadru. Upravo je taj Skadar bio srpska prestonica pet vekova, sve dok ga Turci nisu osvojili 1479. godine.

Takođe današnja Albanija je kasnije ušla u sastav srednjovekovne srpske države odnosno Dušanovog carstva… Nije tajna da se moćni car Dušan o Vaskrsu 1346. godine u Skoplju krunisao za cara Srba, Grka i Arbanasa. U doba osmanskih osvajanja i pohoda na Evropu, sve su Turci pokorili i prisvojili.

Nakon propasti Osmanskog carstva početkom 20. stoleća kada su države Balkanskog saveza: Crna Gora, Srbija, Bugarska i Grčka u Prvom balkanskom ratu 1912-1913 godine ostvarile zadati cilj i oslobodile se Turaka. Tada je Vojska Kraljevine Crne Gore oslobodila Skadar i dala mnoge žrtve, dok je Vojska Kraljevine Srbije oslobodila Drač i izašla na more, što je uplašilo Englesku, Austrougarsku i Italiju. Na zahtev Velikih sila i Srbija i Crna Gora su morale da se povuku iz Skadra odnosno Drača aprila 1913. godine. Tako je stvorena Kneževina Albanija.

Biljana Živković u emisiji navodi i podatke koje današnji Srbi većinom ne znaju, a to je postoji iznad Skadra jedno brdo Brdanjola na kome je u Prvom balkanskom ratu izginulo preko 13.000 Srba vojnika, tri puta više nego na Kajmakčalanu septembra 1916. godine. Pored toga severni deo Albanije je pun srpskih toponima: Velepolje i sl. Još frapantniji podatak od toga je da današnjih građani Albanske Republike, njih 78% ima srpske korene.

Albanizacija Srba je počela još pre Drugog svetskog rata u vreme Kralja Zogua, koji je samo Srbima od naconalnih manjina branio upotrebu jezika, pisma, govora, folkora, sve ono što naše sunarodnike veže za maticom. Nakon Drugog svetskog rata komunistički diktator Enver Hodža je još više pojačao taj pritisak, ali je i rušio pravoslavne svetinje koje su stare više od jednog milenijuma.

Danas situacija nije mnogo bolja, ali srpska zajednica se i dalje bori za opstanak. Znači im mnogo kada neko dođe iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, dijaspore, bilo ko da priča na srpskom jeziku. Kako Biljana Živković navodi ti susreti su veoma sentimentalni i puni radosti. Posle 76 godina ona je u Skadru prisustvovala prvom času koji su Srbi imali na svom maternjem jeziku, a emocije su proradile. Veliki doprinos opstanka Srba u Albaniji je dala Mitropolija crnogorsko-primorska i blaženopočivši mitropolit Amfilohije Radović.

Živkovićeva je uspela da u pokrene akciju da Srbi u Skadru opreme svoju biblioteku sa knjigama na ćirilici, što nisu imali više od tri črtvrtine stoleća. Navodila je u emisiji i imena koja su značajna za opstanak srpske zajednice, kao i neke anegdote sa njima.

Na kraju emisije Biljana Živković je još zanimljivih podataka, kao recimo da je Skadar imao 250 pravoslavnih crkava i hramova, a Drač 365 isto kao i Prizren. Takođe i podatak kako i zašto je ustanovljena Albanska pravoslavna crkva i kome je to sve odgovaralo, ko je tu priču pomogao.

Emisija je za svaku preporuku uz želju da ne ostane samo ga gledanju, već i da se Skadar i Drač poseti bar jednom u životu.

Ostavite komentar