22.2 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

BILČIK ČUVA VUČIĆA: U izveštaju o Srbiji ne pominje Krušik, Savamalu, Belivuka

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, u nacrtu rezolucije o našoj zemlji, koji je predstavio evroposlanicima, nije uvrstio najveće afere koje se ubeležile vlast Srpske napredne stranke.

Jovanjica, Krušik, Savamala, afera “Telekom Srbija, slučaj “Belivuk”, nisu nijednim slovom pomenuti u nacrtu dokumenta o Srbiji, koji je Bilčik dostavio kolegama iz Evropskog parlamenta i zbog toga su evroposlanici brojnim amandmanima insistirali da se još jednom apeluje na Beograd da razreši pomenute slučajeve.

- Advertisement -

U amandmanu, koji je podneo Demtris Papadakis, poslanik socijaldemokrata, ističe se da bi EP trebao da ponovi svoji poziv da se dođe do epiloga u vezi sa nezakonitim rušenjem u privatne imovine u Savamali, uz podsećanje na navode jedinog osuđenog u ovom slučaju, policajca Gorana Stamenkovića, koji je naveo da je bio prinuđen da preuzme krivicu za ovaj slučaj.

On je izrazio i zabrinutost da bi slučaj “Savamala” mogao da zastari u narednih nekoliko godina.

Identičan amandan predložila je i poslanica zelenih, Viola fon Kramon, koja je predložila da se apeluje na srpske vlasti da u potpunosti istraže slučaj i da otvore pitanje krivične odgovornosti za sve odgovorne osobe.

Evropski parlament
Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND
- Advertisement -

Amandman pratkično iste sadržine predložila je i grupa liberala iz Evropskog parlamenta.

U narctu rezolucije, Bilčik je naveo da Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozvao je Srbiju da intezivira napore kako bi se efikasnije rešili ovi problemi.

Na ovaj predlog, poslanik Papadakis je podneo amandman u kom dodaje da bi Srbija morala da intezivira napore posebno u rešavanju slučajeva sa visokim nivoom javnog interesa, te da unapredi svoje rezultate u istragama, podizanju optužnica i osuđujućim presudama u slučajevima korupcije na visokom nivou i da se to odnosi i na konfiskaciju imovine stečene kriminalom.

“Sa zabrinutošću primećujemo da nijedan od slučajeva pomenutih u prethodnim izveštajima – Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija nije u potpunosti procesuiran od strane pravosuđa, niti je u potpunosti istražen. Sa zabrinutošću primećujemo i pojavu novih slučajeva korupcije na visokom nivou. Pozivamo srpske vlasti da pokrenu detaljnu istragu o onome što je otkriveno u Pandorinim dokumentima i da implementiraju zakone o sprečavanju korupcije u skladu sa pravnim tekovinama EU i preporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije)”, navodi se u amandamnu.

Identičan amandman podneli su i predstavnici liberala, kao i poslanica zelenih Viola fon Kramon, inače “izvestilac u senci” te grupacije za Srbiju.

Nelegalno rušenje u Savamaloj; Foto:N1

Papadakis i Fon Kramon su u posebnim amandamnima predložili da EP pozove vlast u Srbiji da istraži navodne veze između kriminalnog klana Veljka Belivuka i pojedinih predstavnika vlasti i političara iz vladajućih stranki. Oni su apelovali da se procesuiraju svi odgovorni.

Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, predstavljen je u drugoj polovini aprila. U dokumentu se poziva naša država da uvede sankcije Rusiji, a izražena je i zabrinutost, između ostalog, zbog vladavine prava, zbog pritiska na pravosuđe, ograničene slobode medija, zastrašivanja i napada na novinare, ali i uticaja kineskih investicija na životnu sredinu.

Veliki deo evroparlamentaraca smatrao je, kako saznaje “Nova”, da je predlog rezolucije previše blago tretira situaciju u Srbiji, stoga je podneto više od 400 amandmana. To ne znači da će svi oni biti usvojeni. O tome koji će predlozi biti usvojeni u nerednim danima će pregovarati četiri vodeće poslaničke grupe u EP.

Četiri vodeće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, od kojih će zavisiti sadržaj Rezolucije o Srbiji, čine Evropska narodna partija, S&D (socijalisti i demokrate), “Obnovimo Evropu”(liberali) i Zeleni.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti