19.3 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

BIL GEJTS: Telefoni će nam meriti temperature

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bil Gejts i najveća južnokorejska telekomunikaciona firma udružili su snage kako bi napravili sistem budućnosti za praćenje karantina. Prema novom sistemu, telefoni će meriti temperaturu vlasnika, uočavati druge simptome bolesti, pratiti kuda se ljudi kreću…

Južnokorejska kompanija KT, multinacionalni gigant, planira da iskoristi pristup komunikacionim podacima kako bi došlo do rane identifikacije i prepoznavanja širenja zaraznih bolestiprenosi RT. Senzori u mobilnim telefonima merili bi temperaturu i uočavali znake oboljenja, a gps praćenje bi beležilo kretanje potencijalnih nosioca virusa i njihove kontakte.

Bil
- Advertisement -

Bil Gejts i studija nadzora

KT želi da u naredne tri godine razvije algoritme zasnovane na veštačkoj inteligenciji, koji će takve „sirove“ podatke prevesti u sistem koji bi mogao da rano upozorava na epidemiju čiji je razvoj tek počeo.

Korejska kompanija takođe želi da razvije računarski model koji bi predvideo kako se širi epidemija.

- Advertisement -

Ovaj sistem, nazvan „Studija nadzora sledeće generacije nad pripremljenošću za epidemiju“ trebalo bi da košta skoro 10 miliona dolara, a polovinu troškova snosiće Fondacija Gejtsa i Melinde Gejts, objavila je južnokorejska kompanija.

Medicinski radnici dolaze na posao u bolnicu u Daegu u Južnoj Koreji

Saradnja Gejtsa i južnokorejske kompanije najavljena je još 2018, a ozbiljni pregovori počeli su u aprilu prošle godine, tvrde korejski mediji.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts

Gejtsova fondacija pokazala je posebno interesovanje budući da Južna Koreja ima veliki procenat 5G mobilnih telefona i razvijenu infrastrukturu koja omogućava prenos velike količine podataka.

„Korišćenje mobilne tehnologije i senzora, uporedo sa analizom podataka, može da pomogne zemljama da se suoče i na efikasan način odgovore izbijanjima zaraza“, kazao je Endrju Trister, zamenik direktora za globalni zdravstveni program fondacije Gejts.

Porodica Gejts poznata je kao zagovornik većeg ulaganja kako bi se bolje pripremilo za moguće epidemije, a oboje su pohvalili Južnu Koreju za reakciju prilikom epidemije virusa korona.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti