BIL GEJTS: S kovidom smo imali sreće, idući virus mogao bi da izazove kraj društva

Obavezno pročitajte

„Moram da kažem, s obzirom na to da je tokom pandemije u svetu umrlo 20 miliona ljudi, od čega je milion u SAD – moglo je biti i gore… Srećni smo što je stopa smrtnosti bila 0,2 posto“, rekao je osnivač Majkrosofta Bil Gejts.

On je upozorio da ne bi trebalo da računamo na „sličnu sreću“ tokom sledeće pandemije.

- Advertisement -

“Uzimajući u obzir koliko je destabilizujuća bila pandemija kovida-19, ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti – recimo, pet posto – to bi mogao biti kraj društva”, rekao je Gejts.

“Šanse za još jednu pandemiju u sledećih 20 godina, bilo prirodne ili namerne, rekao bih, su više od 50 odsto”, rekao je on dopisnici magazina TIME Alis Park tokom TIME 100 Samita u Njujorku ove nedelje.

Kako je objasnio, pandemija je stvorila jedinstvenu priliku da spreči da se još jedna pandemija ikada dogodi – ali samo ako je svet spreman na ključna ulaganja.

On tvrdi da nije nemoguće izbeći sledeću pandemiju. To podrazumeva ulaganje u tehnologiju, vakcine i zdravstvene sisteme, ali i stvaranje sistema nadzora bolesti.

Uveren je da bi, kad bi svet zajednički uložilo u takav sistem, naučnici imali sve potrebne resurse da bilo kakve epidemije zaustave u roku od 100 dana.

SourceN1

1 COMMENT

  1. B. Gejts je baš merodavan da daje prognoze na naučnoj osnovi? Pre će biti da su to prognoze na finansijsko-profitnoj osnovi.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SERGEJ LAVROV: Rusija zna zašto se bori u Ukrajini – Rusi moraju biti oslobođeni

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: