22.9 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

BIBER: Vučić se i dalje nada da će moći da izbegne uvođenje sankcija Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Florijan Biber, stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu, u intervjuu za list “Nova” kaže da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje nada da će izbeći odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

On navodi da Nemačka godinama insistira da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da li će to biti de fakto ili de jure, to je fleksibilno.

- Advertisement -

„Ukoliko ne bude jasnog pritiska EU i članica poput Nemačke, sumnjam da Vučić vidi bilo kakvu korist od uvođenja sankcija. Očigledno igra već neko vreme, nadajući se da će izbeći odluku. Kako se rat odugovlači, a razmere ratnih zločina, pored same agresije, jasno su vidljive, sve je teže videti zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama. Većina objašnjenja Vučića, Brnabić i drugih deluje kao izgovor. Takođe, posmatrajući lojalne medije, nema mnogo kritičnijeg izveštavanja o Putinu, što sugeriše da Vučić baš i ne priprema teren za zaokret“, rekao je Biber listu Nova, prenosi N1.

On ne smatra da bi Srbija i sama pala pod sankcije ukoliko se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da bi to moglo da utiče na kompanije u ruskom vlasništvu u Srbiji, da će evrointegracije Srbije biti usporene, a njen kredibilitet patiti.

„Izgubiće međunarodni prestiž i svakako ulogu koju ima u regionu. Dakle, postoji cena za nepridruživanje sankcijama, ali to su više indirektni troškovi nego sankcije“, rekao je.

- Advertisement -

Argument da Srbija ne podržava sankcije zato što je pretrpela sankcije je „potpuno neiskren“, smatra Biber i navodi da je Vučić „lično profitirao od rata i teško da je on žrtva sankcija“.

Takođe, kako je kazao, sankcije Rusiji su mnogo ciljanije i ako Srbija ne voli široke sankcije, mogla bi da se pridruži onima protiv oligarha i drugim ciljanim sankcijama, jer nema argument protiv ovih sankcija.

„Na kraju, argumenti vlade deluju neiskreno i potvrđuju percepciju da srpska vlada suštinski daje više važnosti odnosima sa Rusijom nego međunarodnom pravu i ljudskim pravima. Biće potrebne godine da se promeni ova slika“, ocenio je Biber.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti