3.8 C
Belgrade
sreda, 19 januara, 2022

BIA GA PUSTILA NIZ VODU: Kokeza trgovao i oružjem, isplivala nova afera!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Dominacija firme Prointer, koja se godinama vezivala za Slavišu Kokezu, ne posustaje na državnim tenderima uprkos privođenju i sumnjama u umešanost u pokušaj državnog udara. Od momenta kada je priveden pa do danas, osim od MUP-a i Grada Beograda, Prointer je prema saznanjima Nove dobio poslove i od domaćeg izvoznika oružja, preduzeća Jugoimport SDPR.

Najveći domaći državni izvoznik oružja ukazao je poverenje firmi Prointer i od nje kupio licencirani softver. Uz taj ugovor ide i posao održavanju istog tog softvera u periodu od godinu dana. Ukupna vrednost dogovorenog posla je nešto više od 60 miliona dinara.

Odluku o dodeli ugovora potpiseo je 19. marta 2021. direktor SDPR-a Jugoslav Petković.

- Advertisement -

Zanimljivo je da je posao firmi, koja se godinama vezuje za Slavišu Kokezu, dodeljen nakon što je Kokeza doveden u vezu sa aferom prisluškivanja predsednika države Aleksandra Vučića, zbog čega je privođen i saslušavan.

Slaviša Kokeza Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

I to nije jedini posao koji su dobile firme koje se povezuju sa bivšim predsednikom FSS poslednjih meseci. U maju je to bio MUP a pre toga Grad Beograd.

Saradnik Nebojše Stefanovića

U aferi prisluškivanja, članstvo stranke je targetiralo ministra Nebojšu Stefanovića. On je za sada ostao samo bez pozicije predsednika beogradskog odbora SNS. S druge strane njegovi bliski saradnici nisu tako dobro prošli.

- Advertisement -

Upravo Kokeza je važio za Stefanovićevog čoveka.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

U tom kontekstu je dodatno zanimjivo to što je baš firma koja se povezuje sa Kokezom dobila posao od našeg najvećeg državnog izvoznika oružja.

Istog onog koje je oštećeno zbog privilegovanog položaja privatne firme GIM čiji je saradnik bio upravo otac Nebojše Stefanovića.

Svakog dana po jedan posao od države

To što je Prointer pobedio na još jednom tenderu do pre nekoliko meseci bilo bi potpuno očekivano, jer je reč o firmi koja je bila dominantna na „državnim“ tenderima.

Važila je za jednu od glavnih firmi na tržištu IT sektora, povezanih sa vladajućom SNS.

Da nije tako, broj poslova koji su sklopili sa državom bi sigurno bio daleko manji. Koliko je ta firma bila privilegovana, a po svemu sudeći je to i dalje, pokazje istraživanje Insajdera koji je došao do podatka da je Prointer tokom decembra 2016. gotovo svakog radnog dana dobijala jedan posao od države.

Podsetimo, Kokeza nikada nije bio zvaničnio vlasnik Prointera ali jeste Eurosalona. Danas je na čelu i jedne i druge firme, prema zvaničnim podacima u APR-u, izvesna Ivana Rajić. Obe firme se pak nalaze na istoj adresi na kojoj se nalazi Kokezina firma “Senior tim”.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti