22.8 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

BEZ MILOSTI: “Seju atmosferu straha, neigurnosti, neprijateljstva“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bez milosti – Oni koji svakodnevno šalju savete preko malih ekrana uplašenim građanima kako da se zaštite od opasnog virusa, sami se ne pridržavaju sopstvenih saveta.

alt="Bez"

Predstavnici vlasti se ne pridržavaju mera zaštite od pandemije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

- Advertisement -

Ne nose maske ili ih nose kao okovratnik, ponekad kao narukvicu, ponekad u džepu, a često maskom pokrivaju samo usta, ali ne i nos.

Ne kreću se u krugu od najviše dvoje ljudi i ne izbegavaju bliske kontakte. U tome prednjači predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali za njim ne zaostaju ni pojedini ministri u Vladi Srbije.

Predsednik Srbije na početku pandemije tvrdio je – ja masku da nosim neću, ali je u međuvremenu napredovao i poslušao savet lekara i počeo da nosi masku.

- Advertisement -

Očigledno ipak nije dobro shvatio savet lekara da se maskom štite usta i nos, pa masku i dalje spušta na vrat. Sa spuštenom maskom čak je uručio i respiratore novopazarskoj bolnici, mada je u jednom poslednjem obraćanja, nosio je masku, doduše nepravilno, ne prekrivši nos, već samo usta.

Na početku pandemije, kada su stizala upozorenja iz sveta koliko je virus korona opasan, tokom susreta sa ambasadorom Kraljevine Norveške Jernom Eugenom Jelstadom, u prostoriji su svi nosili zaštitne maske, pa čak i kamerman, samo ne predsednik Srbije i njegova savetnica za medije.

Bez maske na dočeku Kineske pomoći

I na dočeku kineskog aviona sa lekovima i lekarima predsednik Srbije je bio bez maske, dok su svi Kinezi imali zaštitu na licu i rukama. Osim toga predstavnici Rusije koji su stigli avionom zajedno sa lekovima i dezinfekcionim sredstvima iz Ruske Federacije dočekani su na tradicionalan srpski način sa solju i hlebom i to u vreme pandemije.

Poput predsednika, masku nepravilno nosi i ministar finansija Siniša Mali. Maska je čas oko vrata, čas na ustima, a počesto se pojavljuje i bez nje, dok ministar odbrane Aleksandar Vulin uglavnom ne nosi masku, ali zato nosi zaštitno-tehničko odelo.

Skidanje maske i stavljanje maske oko vrata, u džep, ili oko ruke, kako je nosila jedna od doktorki na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nedopustivo je, jer unutrašnja strana maske, koja ide do našeg lica, treba da bude što sterilnija, a onog trenutka kad je skinete i spuštena oko vrata – ili kada leprša sa jednog uveta, što se takođe često viđa na ulicama – to se poništava.

Konstantno diranje maske, ili skidanje, pa stavljanje, pa ponovno skidanje, dovode do bespotrebno čestog dodirivanja lica.

I to diranja lica rukama koje su ujedno dirale i zagađenu masku, tvrde svetski, ali i naši stručnjaci. Budući da znamo da je jedan od top tri saveta za suzbijanje epidemije što ređe dodirivanje lica, jasno je da ovakvo ponašanje sa maskom može da bude jako štetno.

„Vučić ne nosi masku, rukavice i putuje po Srbiji radeći usput funkcionersku kampanju i okupljajući svakako više od dva čoveka. A građani Srbije bivaju privođeni i kažnjavani ako su u društvu više od jedne osobe, izbijaju rasprave u redovima ako se neko nekom približi na manje od metar ili dva, a obezbeđenje reaguje. To za Vučića ništa ne važi. Dok ostalima preti sam se propisanih mera uopšte ne drži. Najgore je što je on najveći izazivač panike u Srbiji. Njegove izjave o opšem pomoru su štetnije od nenošenja maske i rukavica.

Seje atmosferu straha, neigurnosti, neprijateljstva i kod labilnijih izaziva paniku. U vremenima epidemije koronom treba sprečiti i mentalno zagađenje, a rodonačelnik istog je upravo šef države“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, lekarka i poslanica u Skupštini Srbije.

I poslanica Stranke slobode i pravde Ana Stevanović ističe da je narod maksimalno disciplinovan i da poštuje sve mere. Na ulicama su, kaže, samo oni koji moraju, poštuju odstojanje, nose maske i rukavice.

„Time što političari na vlasti viču na narod kao da smo svi maloumni, zapravo pripremaju teren da svu krivicu za svoju nesposobnost i neznanje svale na građane. Uprkos neodgovornom i diletantskom ponašanju vlasti, građani se ponašaju odgovorno, tako da bi vlast mogla da se ugleda na građane i konačno primeni ono za šta nas prozivaju da ne poštujemo“, ističe Stevanović.

Na pitanje kako komentariše to što se naši predstavnici vlasti ne ponašaju onako kako zahtevaju od naroda i ne pridržavaju se propisanih mera zaštite od pandemije medijski stručnjak i lekar Nebojša Krstić kaže da bi svi trebalo da se pridržavaju mera koje propisuju lekari, bez obzira na to čime se bave.

„Naročito se to odnosi na one u koje su uprte sve oči javnosti, dakle i zbog lične bezbednosti, kao i zbog primera koji daju drugima“, ističe Krstić za Danas.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti