Bez dogovora u Briselu – ponuda neprihvatljiva za Srbiju

0
18

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je ponižavajuće za Srbiju, kaže izvor upućen u tok pregovora.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija, kako kaže izvor upućen u tok pregovora, nije mogla da prihvati.

– Po svemu sudeći, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije – kaže izvor, prenose beogradski mediji.

Kako se saznaje, predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima.

BRISEL – U Briselu je oko 10.00 časova počeo zajednički sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

Borelj i Lajčak prethodno su održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, javlja Tanjug.

Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja, a u fokusu je pronalaženje izlaza iz aktuelne krize na KiM.

U toku sastanak Vučića i Borelja

BRISEL – Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 sati u Briselu, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

Borelj je prethodno od osam sati imao odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

Posle odvojenih susreta, predviđen je zajednički sastanak Borelja sa Vučićem i Kurtijem.

Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja, a u fokusu je pronalaženje izlaza iz aktuelne krize na KiM.

Predsednik Srbije stigao u Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9 sati sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja koji treba da ima odvojene sastanke sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Vučićem, a zatim je predviđen zajednički susret.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske službe za spoljne, Borelj odvojene razgovore sa liderima ima počev od osam časova.

Borelj je sinoć poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

„Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa”, naveo je na Tviteru.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopšteno je ranije iz EEAS.

Kako je najavljeno, Borelj bi nakon zajedničkog sastanka, trebalo da se obrati novinarima.

Ostavite komentar