BESPLATAN PREVOZ ZA LOZNICU: Narod organizovao prevoz, ko god hoće može da ide na blokade! Rio Tinto mrš iz Srbije!

Obavezno pročitajte

Novosadske organizacije civilnog društva i njihovi aktivisti organizovali su prevoz Novosađana za Loznicu na blokade, odnosno na protest protiv Rio Tinta. Kako za 021.rs kaže Vesna Galečić iz Udruženja OSNA, autobuski prevoz je besplatan, a moguće je prijaviti se preko društvenih mreža.

„Kao i obično, dajemo organizacionu podršku, u tom smislu da samo treba da dođu i da iskažu volju da pokažu svoje nezadovoljstvo i svoju solidarnost sa građanima iz doline Jadra. Autobus je veliki i ima 57 mesta, još je nekih 20 ostalo, tako da slobodno neka se javljaju da što brže izorganizujemo celu tu priču“, navodi Galečić i dodaje da će, ukoliko bude više prijavljenih, pokušati da nabave još jedan autobus.


Za prevoz je moguće prijaviti se putem onlajn formulara (OVDE), nakon čega će zainteresovani biti obavešteni SMS porukom o mestu i vremenu polaska.

- Advertisement -

Sa Novosađanima su i aktivisti iz Bačke Palanke i Temerina. Plan za subotu, 15. januar je nalaženje sa ljudima iz pokreta „Ne damo Jadar“, nakon čega se ide na blokadu graničnog prelaza Trbušnica, kod Loznice.

Galečić za 021.rs ističe da zahtev demonstranata ostaje isti – da se hitno povuče uredba o prostornom planu projekta Jadar.

Ovo je prva blokada graničnog prelaza od kada su počeli protesti protiv Rio Tinta, a premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je ranije da će država „odgovoriti“ ukoliko do iste dođe. Na pitanje da li očekuje reakciju policije na blokadi, Galečić navodi da, kao i do sada, reč o saobraćajnici i da nema nikakve posebne razlike.

„Mislim da tu nema neke velike razlike da bi sada žandarmerija posebno upotrebljavala silu. Samo treba da kontrolišu bezbednost građana, što je zapravo njihov zadatak“, naglašava sagovornica 021.rs.

Ističe da se nada da će institucije odreagovati na njihov zahtev, kao i da je revoltirana postupanjem i izjavama koje dolaze iz najvišeg državnog vrha.

„Spinovanje i iznošenje podataka koji su suprotni jedni drugima, to što predsednik Srbije, Zorana Mihajlović i premijerka izjavljuju zbunjuje i namerno se to i radi. Namerno se spinuje javnost da su oni blizu toga da odustanu od projekta. Od svega toga ljudi ne vide ništa i dalje se događa samo represija, tako da, nema tu nikakvog pomaka ni nikakve volje sa njihove strane da izađu u susret zahtevima“, zaključuje ona.

Podsetimo, za ovu subotu je najavljena blokada graničnog prelaza Trbušnica kod Loznice, na koju je pozvana cela Srbija, kao i blokada raskrsnice kod Sava centra u Beogradu.
Pokret Ne davimo Beograd pridružio se danas pozivu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i pozvao građane na blokadu auto-puta na mostu Gazela i širom Srbije u subotu, 15. januara, od 13 časova. Taj pokret pozvao je građane da pokažu solidarnost sa ljudima iz zapadne Srbije koji će biti prvi na udaru rudarske kompanije „Rio Tinto“.

„Posledice iskopavanja litijuma osetiće se i u drugim delovima Srbije, pa tako i u Beogradu. Hajde da zaustavimo ‘Rio Tint’o, ali i da ne dozvolimo više ni jedan sličan projekat. Moramo se izboriti da smenimo ovu vlast koja zbog svoje koristi omogućava prljave tehnologije i uništavanje naše životne sredine“, izjavio je član pokreta Radomir Lazović.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu