20.7 C
Belgrade
sreda, 17 avgusta, 2022

BERBOK: U Berlinu je dobro primećeno glasanje Srbije za rezoluciju UN

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da je u Berlinu „dobro primećeno“ glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Berbok je rekla da Nemačka želi da Srbija postane članica EU, a da su za to pre svega potrebne reforme u vladavini prava i dodala da će Beograd u toj oblasti imati „energičnu i veoma iskrenu“ podršku Berlina.

Berbok, koja je u decembru postala šefica nemačke diplomatije, kazala je da je na putu ka EU potreban i „vidljiv napredak“ u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.
Berbok, doskorašnja kopredsednica nemačke stranke Zeleni, rekla je da je povodom ruskog napada na Ukrajinu neophodan jedinstven stav unutar Evrope, ali i u celoj međunarodnoj zajednici.

- Advertisement -

„U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primetili u Nemačkoj. Cilj osude je bio predsednik (Rusije Vladimir) Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko deli ove vrednosti, sada ne može stajati po strani“, kazala je Berbok.

Upitana da li je dobila jasne signale od Vučića da je spreman da se distancira od Putina u većoj meri nego do sada, Berbok je kazala da je zahvalila Srbiji što je kao i sve druge članice EU i najveći broj zemalja međunarodne zajednice osudila „napadački rat ruskog predsednika koji je protiv međunarodnog prava“.

„Nemoguće je jasnije osuditi napadački rat nego u rezoluciji GS UN, to su naše dve zemlje uradile na jasan način“, dodala je.

Ukazala je da je „veoma važan signal“ to što je Srbija izrazila spremnost da primi izbeglice iz Ukrajine.

- Advertisement -

Na pitanje da li Nemačka deli stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Srbija „prva u redu“ za članstvo u EU, Berbok je rekla da je po pitanju pristupanja Uniji „važno pridržavati se pravila i postupaka kako su dogovoreni, a ne kako se u nekom trenutku zamišljaju“.

„Imamo jasan postupak, ne možemo samo dati znak za nečije članstvo. Odluka o tome ko će prvi pristupiti biće u skladu sa pravilima i postupcima. Srbija je malo više napredovala od nekih zemalja koje nemaju ni status kandidata“, kazala je šefica nemačke diplomatije.

Navela je da Srbija trenutno pregovara sa Unijom „sa malo većim poteškoćama“ i dodala da je sa Vučićem razgovarala o tome kako taj proces može da bude intenziviran. Razgovor sa Vučićem opisala je kao „veoma otvoren i iskren i u duhu poverenja“.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti