24.4 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022

BEOGRADU OBEĆANA JASNA EVROPSKA PERSPEKTIVA: A da li narod želi u EU?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Beograd će dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, dok u BiH Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na zajedničkoj pres konferenciji. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak, a razloge je, kaže, preneo kancelaru Šolcu.

„Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naše želje, što i ta reč jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu”, rekao je Vučić. Preneo je da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredeljivanje naše zemlje o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

„Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgovor i u tome sam zadovoljan”, rekao je Vučić. Predsednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Šolcu, ali je poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema. „Mi svoju reč držimo i zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić. On je rekao i da u razgovoru nije čak ni želeo da komentariše bestidne tvrdnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, što se nije dogodilo.

Predsednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne reči Šolca koji je juče u razgovoru u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost regiona zapadnog Balkana. Vučić je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, pre svega ekonomskim. Preneo je da je robna razmena u prva tri meseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu. Ponovio je da je Nemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao što je i Srbija Nemačkoj na zapadnom Balkanu.

„Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić. Nemački kancelar je istakao da pristupna perspektiva za Srbiju, i ostale zemlje zapadnog Balkana, mora postati realnost, i dao obećanje da će se Nemačka zalagati da to tako bude, ukazujući da je ključan na tom putu dogovor u dijalogu Beograda i Prištine. Šolc je nakon razgovora sa predsednikom Srbije, međutim, istakao da je ključna tema razgovora sa Vučićem bila dijalog sa Prištinom.

- Advertisement -

„Napredak u dijalogu je od ogromnog značaja za mir i stabilnost u regionu i Evropi. Rekao sam koliko su važni ti napreci ka sveobuhvatnom dogovoru. Svi do sada postignuti dogovori moraju da se poštuju, i jednostrano delovanje nije od pomoći”, rekao je on. Šolc je istakao da Nemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savetovanje, tako i projektno finansiranje. „Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspektiva postane relnost”, rekao je on novinarima. Šolc je podsetio da se sa Vučićem već ranije sretao i razgovarao dok je bio gradonačelnik Hamburga i da je to dobra polazna osnova za sve ono što žele dve zemlje zajedno da urade.

Preneo je da je razgovarano o širokom spektru bilateralnih odnosa. On je ukazao na dobru ekonomsku saradnju, činjenicu da u Srbiji radi 400 nemačkih preduzeća koja su otvorila oko 75.000 radnih mesta. „Taj pozitivan razvoj želimo dalje da podstičemo”, podvukao je on. Ukazao je i na strateško klimatsko partnerstvo koje je uspostavljeno između dve zemlje na jesen, što treba da doprinese snažnijem napretku u energetskoj transformaciji. Važna tema bila je, kako je rekao, reakcija na brutalni rat Rusije protiv Ukrajine. Šolc je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrednosti.

„Važno je da svi šaljemo jedinstvenu poruku, da svi znaju da ne može da se prihvati rat. To je teška situacija, i zato moramo svi koji treba da budemo zajedno to i budemo”, poručio je on. Šolc je kazao da je važno da Srbija nastavi reformski put, posebno u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Šolc je preneo da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesionističkih težnji Milorada Dodika.

„Posebno u BiH je važno da se svi zalažu da tamo bude moguć konstruktivan razvoj”, poručio je on. Šolc je naglasio da je neophodna regionalna saradnja na putu ka EU. „Stvaranje zajedničkog tržišta je veoma bitno i nadam se da će četiri sporazuma biti brzo postignuta”, dodao je on. Kancelar je najavio da će za par nedelja putovati na zapadni Balkan i posetiti i Beograd.

Vučić je poručio da Srbija ne ugrožava nikoga na zapadnom Balkanu, i da su takvi navodi bestidne neistine o našoj zemlji i dodao da je to i preneo Šolcu u njihovom razgovoru. Na konstataciju novinara da svaki dan iz regiona i Evrope upozoravaju da neko nekoga ugrožava na zapadnom Balkanu, pod uticajem Putina, misleći na Srbiju, i pitanje kakav je njegov odgovor na to, Vučić je rekao da nikada ne koristi priliku, ni u bilateralnim razgovorima, niti na konferencijama za štampu, ne kritikuje druge, smatrajući to merom pristojnosti, ali da su svi takvi navodi „bestidne neistine”.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić juče pred novinarima (Foto EPA/Filip Singer)

„Za sve koji kažu da Srbija nekoga ugrožava, to je bestidna neistina. To sam rekao i Šolcu, i javno, i ministarki Berbok kada je bila u Beogradu i to ponavljam stalno. A, da li ja govorim istinu, ili ti drugi, vreme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira i sam Šolc”, rekao je Vučić. Kako je dodao, činjenice će morati da budu potvrđene ili negirane. „Naša reč nešto znači, videćete ko govori istinu”, naglasio je Vučić. Na pitanje da li je razgovor sa Šolcom bio težak, kao što je i očekivao, Vučić je rekao da je, kada se čuje koje su teme u pitanju, jasno da razgovor nije bio lak.

„Kada razgovarate sa Nemačkom, uvek morate da imate najveću dozu odgovornosti i ozbiljnosti, ali Šolc je učinio sve da imamo izuzetno konstruktivan, sadržajan, fer i dobar razgovor”, rekao je Vučić. Još jednom je zahvalio Šolcu na gostoprimstvu i dodao da se nada da će moći i on da iskaže gostoljubivost nemačkom kancelaru uskoro u Beogradu, čemu se unapred raduje. Na pitanje da li će podržati nemačke investicije u Srbiji, Šolc je rekao da su bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje dobri, i da je to znak šta žele da urade i na dalje tokom ovde godine i u narednom periodu.

Nemački kancelar rekao je da Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope, jer se tamo daje važan doprinos, kao i da se dalje razvijaju odnosi koji će dovesti do toga da se svi zajedno okupljaju u Evropskoj uniji. Šolc je to rekao, odgovarajući na pitanje da li će u slučaju da Kosovo uđe u SE i NATO, s obzirom da je Albin Kurti najavio da će podneti zahtev za ulazak u ove organizacije i zatražio podršku za to od Nemačke, te da li će Srbija napustiti SE i odustati od Vašingtonskog sporazuma i da li Nemačka želi da izbaci Srbiju iz SE odlukom da Kosovo postane član te organizacije.

Šolc je ocenio da je zajedničko okupljanje u savezima koji postoje moguće i da je to osnov zbog čega je spreman da se lično založi za oživljavanje Berlinskog procesa, jer smatra da to zemljama zapadnog Balkana otvara perspektivu. „Evropa i članstvo u EU ne treba da bude perspektiva nego nešto što će brzo doći”, poručio je Šolc. Vučić je rekao da što se Srbije tiče za njega je važno ono što je rekao kancelar Šolc, a to je da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.

„Ali ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum i želi da ide tim putem i naše će ruke biti odrešene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima”, poručio je Vučić. On je napomenuo da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki način treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog rešenja.

Na radnoj večeri o nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć u Berlinu o nastavku briselskog dijaloga sa premijerom privremenih institucija u Prištini Albinom Kurtijem i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom. Vučić, Kurti i Lajčak razgovarali su tokom neformalne radne večere u organizaciji nemačkog kancelara Olafa Šolca, objavio je Lajčak na „Tviteru”, prenosi Beta. On je naveo da će razgovori biti nastavljeni 13. maja na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. „Pozdravljam priliku za razgovor tokom neformalne večere o dijalogu sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem u Berlinu. Zahvalan sam nemačkoj vladi na domaćinstvu. Nastavićemo diskusiju na nivou glavnih pregovarača 13. maja”, napisao je on. Prethodno je predsednik Vučić na zvaničnom tviter nalogu „predsednik.rs” zahvalio nemačkim domaćinima na, kako je naveo, organizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Kurti traži podršku Berlina za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir

U vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio bi doprinos miru u regionu i celoj Evropi, ocenio je juče nemački kancelar nakon razgovora sa premijerom privremenih institucija u Prištini Albinom Kurtijem. Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine Šolc je kazao da su za dijalog potrebni konkretni dogovori o puno detalja, i na kraju, kako je rekao, ono što je Nemačka uradila odavno, a to je priznanje Kosova. On je novinarima preneo da su imali dobar razgovor, i da je važna tema bio rat u Ukrajini, te je posebno pohvalio Prištinu što je rano zauzela stav i podržala sankcije protiv Rusije, što kako je istakao, zaslužuje veliko priznanje. „Zapadni Balkan je deo Evrope, i sve zemlje treba da budu članice, a u to spada i Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje”, poručio je Šolc. Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobuhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

„Ohrabrio sam Kurtija na konstruktivno angažovanje”, istakao je Šolc. On je dodao kako je tokom razgovora sa Kurtijem dogovoreno da u okviru skorije balkanske turneje poseti i Prištinu. Albin Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom izjavio da Nemačka treba da pomogne Kosovu da krene napred i zatražio viznu livberalizaciju. Kako je preneo upoznao je Šolca sa „dostignućem” Kosova i namerom države da bude konstruktivna i proaktivna strana u dijalogu sa Srbijom. „Dijalog treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje”, rekao je Kurti i naglasio da ti treba da bude centralno pitanje dijaloga. Kurti je najavio i da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir i da za to očekuju podršku Nemačke.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: