BEOGRAD NE DA SVETINJE: Srbi popunili plato ispred crkve svetog Marka, idu do predsedništva! (UŽIVO)

Obavezno pročitajte

U 19 časova je počeo protest za odbranu svetinja i podršku Srbima u Crnoj Gori, plato ispred crkve svetog Marka je popunjen, a ljudi još pristižu. Srbin.info se, kao i uvek, nalazi na licu mesta.


- Advertisement -

Poziv su uputili srpski intelektualci i studenti i u znak podrške progonjenom episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, organizovali skup “SVEĆA ZA SLOBODU”.

Da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije javno i nedvosmisleno najoštrije osude Mila Đukanovića i njegov režim, a posebno represivno hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, sveštenika Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika u Crnoj Gori, surovo obračunavanje policije sa mirnim demonstrantima i prebijanje dece, kao i sveukupno gaženje osnovnih ljudskih prava Srba i vernika SPC u Crnoj Gori.

Upućivanje protestne note Srbije vlastima Crne Gore zbog otimanja svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i sveopšte represije prema tamošnjim Srbima i pravoslavnim vernicima.

Da Republika Srbija pred Ujedinjenim nacijama, Savetom Evrope, OEBS-om i drugim međunarodnim institucijama pokrene pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, uz navođenje tačnih i iscrpnih podataka o tome da su Srbi izloženi progonima i ograničavanju verskih i nacionalnih sloboda, da im je onemogućeno zapošljavanje i napredovanje u državnim organima, kao i to da se, prema svim merodavnim statističkim podacima, u Crnoj Gori sprovodi plansko asimilovanje Srba.

Uskraćivanje gostoprimstva Đukanovićevom ambasadoru u Srbiji Tarzanu Miloševiću, svođenje diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom na konzularni nivo tokom trajanja krize, te raskid sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga.

Hitno usvajanje u Narodnoj skupštini Srbije „Rezolucije o položaju i ugroženosti Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

Podsećamo da je prema Ustavu, Republika Srbija dužna da štiti prava i interese svojih državljana i Srba u inostranstvu. Dokle god vlasti u Srbiji ne budu preduzele navedene mere i ispunile svoju ustavnu obavezu, smatraćemo da su Aleksandar Vučić i Vlada Srbije saučesnici Mila Đukanovića u zatiranju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori.

Skup su, pored ostalih podržali i: narodni poslanici Đorđe Vukadinović i Miladin Ševarlić, profesori univerziteta Slobodan Antonić i Dejan Mirović, student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković, advokat Goran Đorđević, novinar Miodrag Zarković, predsednik Obraza Mladen Obradović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore Željko Čurović i drugi.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu