Beograd i Srbi sa KiM spremaju odgovor Kurtiju

0
35

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a posle toga se održava sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava šef države. Predstavnici Srba sa KiM juče su zatražili hitan sastanak sa predsednikom Srbije zbog pretnji premijera privremenih institucija u Prištini Albina Kurtija da će od 1. novembra početi sa otimanjem imovine srpskih građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama.

„Najave nasilnih akcija protiv našeg naroda od strane Albina Kurtija, posebno na severu Kosova i Metohije, izazivaju strah i neizvesnost, te je potrebno da se najhitnije sastanemo i dogovorimo kako da se sačuvaju mir i sigurnost građana, ali i vitalni interesi našeg naroda, jer je svima jasno da naš narod ne pristaje na jednostrane poteze Prištine koji imaju za cilj progon svega što je srpsko sa ovih prostora”, navodi se u saopštenju SL-a. Naglasili su da poslednje Kurtijeve izjave jasno ukazuju da u Prištini ne postoji volja za pronalaženjem rešenja i kompromisa, već isključivo želja za izazivanjem krize i tenzija, posebno na severu KiM. Poručili su i da srpski narod na KiM veruje svojoj državi Srbiji i predsedniku.

 

Priština, međutim, ne odustaje od provokacija ne bi li izazvala tenzije. U prilog tome svedoči odluka da se direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, koji je juče boravio u selu Pasjanu povodom obeležavanja seoske slave, onemogući da poseti sva mesta koja je planirao zbog čega je morao da završi svoju posetu KiM. Petković je u izjavi novinarima potvrdio da mu je poseta bila odobrena prekjuče oko 16 časova, a da je onda oko ponoći dobio novi mejl u kojem se navodi da mu je skoro 80 odsto programa posete zabranjeno. Petković je juče trebalo da poseti Gornje Kusce i da prisustvuje rezanju slavskog kolača, a za danas je bilo planirano da u Leposaviću proslavi Svetu Petku sa svojim narodom.

Rekao je da mu Kurti ne zabranjuje samo odlazak u manastire na KiM, već mu od sada zabranjuje i prisustvo verskim obredima. Poručio je da u Prištini treba da se dogovore kakve odgovore šalju kada im se najavi poseta iz Beograda. „Oni neka se dogovore u Prištini kakav mi mejl šalju, da li prvi mejl šalje Kurti, a drugi Vesljini ili kako već, jer očigledno je da su oni uvek nervozni kada ja treba da dođem na prostor KiM i očigledno ne spavaju, jer mi uvek nekako oko ponoći šalju mejlove – u gluvo doba kada se sav normalan i pošten svet odmara”, kazao je Petković, prenosi Tanjug.

Petković je srpskom življu na KiM preneo pozdrave predsednika Srbije i poručio da će se Srbija još snažnije i jače boriti za njihov opstanak i ostanak na KiM. Ocenio je da apel koji je uputila Srpska lista govori o ozbiljnosti situacije, s obzirom na to da se približava rok za preregistraciju vozila. On je poručio i da je Beograd apsolutno učinio i čini sve, kroz diplomatske kanale, da dođe do dogovora povodom pitanja tablica, dok Kurti odbija da razgovara, na šta je više puta pažnju skrenuo i Vučić, rekavši da se ni milimetar nismo pomerili, kada je reč o dogovoru ili rešenju oko tablica. Istakao je da su KM tablice, koje izdaje Srbija, legalne i legitimne tablice.

 

„Naš narod na severu KiM se oseća građanima Srbije i imaju apsolutno pravo da koriste KM tablice. One nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom. U suprotnosti sa sporazumom je odluka Kurtija da godinu dana pre roka, ukine statusno neutralne KS tablice”, rekao je Petković novinarima u Pasjanu. Reagujući na Kurtijevu najavu da nema odlaganja roka za preregistraciju vozila, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je Kurti još jednom pokazao svoje ekstremno političko ponašanje, a da od međunarodne zajednice očekuje da upotrebi svoja ovlašćenja i resurse na terenu da očuva mir i stabilnost.

Iako je do roka za preregistraciju vozila sa registarskim oznakama koje je izdao MUP Srbije ostalo samo pet dana, prema podacima prištinske administracije, svega 19 vlasnika preregistrovalo je svoje četvorotočkaše na RKS tablice. Hoće li Kurti odustati od primene radikalnih mera, odnosno da li će poslušati svoje mentore, SAD, EU, kao i predstavnike zemalja Kvinte da odluku o preregistraciji odloži za deset meseci, ostaje da se vidi. Na Kosmetu ima devet hiljada vozila sa tablicama koje je izdao srpski MUP, a najviše ih je u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, gde su kao i u ostalim gradovima u južnoj pokrajini, pri policijskim stanicama otvoreni kosovski registracioni centri. U kosovskoj policiji za region sever nisu mogli da daju podatke koliko je vlasnika preregistrovalo svoje automobile na RKS tablice i da li uopšte postoje. Regionalni portparol kosovske policije za sever, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Branislav Radović rekao je za naš list da taj podatak nemaju.

Građani Kosovske Mitrovice sa kojima smo razgovarali, a koji su iz opravdanih razloga želeli da ostanu anonimni, odlučni su da svoja vozila ne preregistruju, ali su odlučni i u nameri da „pokažu građansku neposlušnost ukoliko dođe do oduzimanja auta”. U nameri da ubede Srbe sa severa Kosmeta da preregistruju vozila sa srpskim tablicama, kosovska policija je pre dva dana korisnicama IPKO poslala SMS poruke u kojima ih pozivaju da preregistruju svoja vozila „po povoljnim finansijskim i administrativnim okolnostima, bez obzira na mesto boravišta”.

Albanski analitičari uglavnom drže stranu Kurtiju tražeći da ne odustane od namere i ne dozvoli produžetak roka za preregistraciju iako bi se time, navodno, zamerio svojim zapadnim prijateljima, ima i onih koji tvrde da bi situacija mogla da eskalira, „učešćem ruskih snaga”. Na magistralnim putevima koji vode ka integrisanim prelazima Jarinje i Brnjak, u opštinama Leposavić i Zubin Potok primećeno je veće prisustvo snaga Kfora, ali i pripadnika Rosu, koji su, reklo bi se, više fokusirani na rejon Ibarskog Kolašina gde se ubrzano gradi policijska baza u ataru sela Jabuka. Sve su uočljivija i vozila sa oznakama Euleksa.

Kfor je saopštio juče da se prisustvo te misije nastavlja na severu Kosova i Metohije i da do sada nema nijedne činjenice koja bi mogla da izazove zabrinutost. Naveli su da je neophodno izbegavati jednostrane akcije i inicijative koje bi mogle da dovedu do eskalacije nasilja, prenela je „Gazeta ekspres”, na koju se poziva Tanjug. A u toku jučerašnjeg dana predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine na severu KiM razgovarali su sa novim komandantom Kfora general-majorom Angelom Mikele Ristučijem i komandantom baze „Bondstil” Kristoferom Samulskim. Jedna od najvažnijih tema, prenosi Tanjug, o kojoj su razgovarali jeste očuvanje stabilne bezbednosne situacije.

Ostavite komentar