24 C
Belgrade
субота, 8 августа, 2020

BEOGRAD 21. VEK: Ima li ljotićevaca na protestima?

Autor teksta za Našu Borbu: Vukašin Maksić

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevare Crnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...
- Advertisement -
loading...

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti izjavio da na protestima koji u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije, traju već dva dana, kao ekstremni element učestvuju fašističke organizacije i ljotićevci. Postavlja se opravdano pitanje da li je ovo predsednikova mašta ili je u pitanju istinita tvrdnja?

Ljotićevci i opozicioni lideri

Predsednikovim navodima odmah su se pridružile i druge režimske apologete, pa su pored ljotićevaca za proteste i rušenje države već tradicionalno optuženi i opozicioni lideri.

- Advertisement -

Međutim, ono što je privuklo pažnju je svakako akcenat na ljotićevcima, a da tom prilikom predsednik svakako nije mislio isključivo na Boška Obradovića. Iako je činjenica da je Obradović u mladosti bio zagovornik ideja Dimitrija Ljotića i njegovog profašističkog Zbora, čak je i učestvovao u priređivanju Ljotićevih sabranih dela, za Obradovića se ipak danas ne može reći da je ljotićevac. Zapravo u ideologiji Boška Obradovića, ako se uopšte i može govoriti o nekakvoj koherentnoj ideologiji, očigledan je otklon od ekstremne desnice i ublažavanje nekada ekstremnih stavova.

Alt="Ljotićevac"
Drugi svetski rat – Ljotićevci (original) izvor Limundo

Obradović se svakako liberalizovao u određenoj meri, što je i posledica političke nužde s obzirom na slabost njegovog pokreta, pa je uhlebljenje morao da potraži kod moćnijih političkih faktora koji su dosta liberalniji od njega. Međutim, uprkos otklonu od ideologije Ljotićevog Zbora, Boško Obradović je od velikog dela srpske javnosti i dalje percipiran kao ljotićevac, što je svakako plod snažne propagande vladajućeg režima koji je primenio metodu etiketiranja političkih protivnika pojmovima koji kod Srba izazivaju veliku odbojnost, a to su svakako povezani pojmovi kao što su ljotićevac i fašizam. Ovde dolazimo do ključnog pitanja, da li je Boško Obradović bio na protestima, da bio je, a da li je Obradović ljotićevac, ne nije.

Pa na koga je onda predsednik mislio?

- Advertisement -

Dakle ukoliko pođemo od pretpostavke da je i pored neosnovanog svrstavanja Obradovića u ljotićevce, predsednik mislio na još neke ljotićevce koji prethodnih dana učestvuju na beogradskim protestima, opravdano je zapitati se i ko su ti drugi ljotićevci.

BEOGRAD 21. VEK: Ima li ljotićevaca na protestima? 1
Protesti 07.07.2020. plato ispred narodne skupštine Beograd

Sam Ljotić je još za svog života bio prilično nepopularna ličnost u narodu, dok je izrazito popularan i prihvaćen bio jedino u svom Smederevu. Međutim, iako nepopularan u narodu, za vreme Drugog svetskog rata postaće jedan od ključnih političkih činilaca u okupiranoj Srbiji. Nakon rata grupe njegovih sledbenika nastavile su da deluju u emigraciji. Te grupe su bile malobrojne, kao i današnji sledbenici ideologije Dimitrija Ljotića. Danas se kao zastupnici njegove ideologije mogu smatrati tri pokreta, i jedna navijačka grupa, reč je o pokretima Obraz, Srbska Akcija i SNP Zbor, ali i navijačka grupa United Force 1987.

- Advertisement -

Pomenute grupe su malobrojne, ali su i fanatične, popunjene idealistima i ideološki izgrađenim članstvom. Pored tih grupa svakako da postoje i ljudi koji sebe smatraju ljotićevcima, ali nisu članovi pomenutih grupa.

Da li su ove grupe bile prisutne na protestima prethodna dva dana?

Da, bile su prisutne, a najznačajnije je upravo prisustvo Srbske Akcije koja je to čak i objavila na svojoj internet stranici. Prisustvo Srbske Akcije na protestima je veoma značajno, jer se radi o trenutno najaktivnijoj i ideološki najizgrađenijoj organizaciji u zemlji koja baštini ideologiju Ljotićevog Zbora. Tako da se može reći da je predsednik bio u pravu kada je spominjao ljotićevce na protestima, a da to nije nužno već pomentui Boško Obradović.

alt="Protesti"
Protesti 07.07.2020. Pionirski park Beograd

Prisustvo ljotićevaca na protestima ukazuje na još jednu veoma bitnu stvar. Naime, organizacija Srbska Akcija ne uzima učešće na protestima koji su organizovane od strane postojeće opozicije (SSP, Dveri itd.) što ukazuje da su protesti antisistemski, ili da barem imaju takav početak. Međutim upravo prisustvo jakog antisistemskog elementa poput ljotićevaca onemogućava istu tu opoziciju da preuzme proteste, ali istovremeno i dovodi do radikalizacije skupa što je u skladu sa ideologijom ove ekstremno desničarske organizacije.

Nakon što smo utvrdili da su ljotićevci zaista bili prisutni na protestima prethodna dva dana, ostaje samo još da se vidi kako će se dalje razvijati i artikulisati opravdano narodno nezadovoljstvo u danima pred nama.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

STROGA DISCIPLINA, MERE I OPCIJE: Kako će izgledati nastava od septembra u doba korone?

Nastava i korona Za manje od mesec dana počinje nova školska godina, ali je i dalje nepoznanica kako će se...

HAOS NA GRANICI: Migranti nasrtali na srpsku policiju, meštani uplašeni (VIDEO)

Migranti i strah meštana Iz dana u dan sve više migranata se može videti u pograničnim mestima, a...

KAD JE BAL NEK JE BAL: Vulin dobio još jedno priznanje

Vulin i novo priznanje Ministru odbrane i predsedniku Radne grupe za mešovite migracije Aleksandru Vulinu danas je dodeljeno priznanje...

VLASTI SE MENJAJU, ONI OPSTAJU: 9 neuništivih poslanika

Poslanik kao radno mesto Smena generacija u Skupštini nije se dogodila, uprkos talasu mladih koji su mahom...

ZA NJIHOVU DECU: Sa Megatrenda, u Megaskupštinu, upoznajte najmlađeg poslanika

Deca u skupštini Nikola Lazić (21) iz Beograda sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” najmlađi je poslanik...
- Advertisement -