23 C
Belgrade
subota, 19 septembra, 2020

BELORUSKA OPOZICIJA: Rusija ostaje strateški partner Minska, spremni smo za kontakte s Moskvom

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Beloruska opozicija spremna za razgovor sa Moskvom

Koordinacioni savet, koji je formirala beloruska opozicija, spreman je za kontakte sa Rusijom, koja ostaje strateški partner Belorusije, saopštio je član predsedništva saveta Pavel Latuško.

- Advertisement -

„Apsolutno. Spremni smo da iznesemo svoj stav i da izložimo viđenje situacije“, rekao je Latuško novinarima, odgovarajući na pitanje da li je Koordinacioni savet spreman za kontakte sa Rusijom.

On je dodao da Rusija ostaje strateški partner Belorusije, kao i da je Koordinacioni savet zainteresovan za dobre odnose sa svima.

„Ni tokom jučerašnjeg zasedanja, ni uoči njega nije bilo nijedne antiruske parole niti izjave. Ubeđen sam da neće biti ni ubuduće. Jasno smo istakli da ćemo slediti ovaj stav – Rusija ostaje strateški partner za nas, a želeli bismo da i EU postane takav partner. Želimo da budemo snažan most koji će povezivati Istok i Zapad. Zainteresovani smo za dobre odnose sa svima“, rekao je Latuško, koji je ranije bio ministar kulture i ambasador u Poljskoj i Francuskoj.

Aleksandar Lukašenko
- Advertisement -

© REUTERS / NIKOLAI PETROV / BELTALukašenko: Zapad nastavlja da finansira nerede u Belorusiji, umesto da gleda svoja posla

I šefica štaba bivšeg kandidata za predsednika Viktora Babarika Marija Kolesnikova, koja je takođe članica predsedništva Saveta, ranije je saopštila da je za opoziciju bitno da sačuva partnerske odnose sa Rusijom.

Ovo je prvi put da je Koordinacioni savet izjavio da Rusija ostaje strateški partner Belorusije. Predstavnici saveta su ranije govorili o dobrim, pragmatičnim odnosima dve zemlje.

Latuško o pretnjama koje dobija

Istovremeno, Latuško je rekao da mu u poslednje vreme stižu pretnje.

- Advertisement -

„Pričaju mi kako u zatvoru postupaju sa ljudima koji iznose svoj građanski stav“, rekao je Latuško.

Na pitanje ko mu preti, Latuško je odgovorio da nije spreman da da ocenu, ali da sve ukazuje na predstavnike komiteta državne bezbednosti Belorusije.

On je dodao da takve pretnje stalno stižu preko trećih osoba, koje jedva poznaje. Takođe je istakao da ne planira da napušta Belorusiju, iako mu je to predlagano zbog pretnji koje dobija.

On je dodao da smatra da ne treba da se plaši krivičnog gonjenja u Belorusiji, jer misli da nikada nije narušio zakone svoje zemlje, ali da strahuje od mogućeg pritvaranja.

Latuško je saopštio da su njegovu kuću, nedaleko od Minska, noćas zasuli farbom.

„Tako pokušavaju da od mene naprave nacionalistu, šovinistu, što apsolutno nije tačno. Ko me poznaje zna moj stav i pristup. Sa druge strane, na mene pokušavaju da izvrše psihološki pritisak“, rekao je on.

SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti

KISIĆEVA: Vakcinisala bih se!

Kisićeva o vakcinacijiEpidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević još jednom je ponovila da ne smatra kazne nužnim kako bi...

NESTOROVIĆ: Samo majmuni se seksaju neograničeno mnogo puta! Zaljubljeni ljudi su…

Nestorović o ljubavi i seksuZaljubljeni su kao zombiji, oni samo traže osobu u koju su se zaljubili. A...

PETAR BOŽOVIĆ: Trujete našu decu, nemoj da mi bre, se*r* više!

Božović o situaciji u društvuVaši su mediji, opametite se. Nemoj da mi, bre, s...š...

(VIDEO) MILO PRETI: Idemo u šumu i oružjem branimo Crnu Goru! Rat je…rat…!

Milo udario na SrbeNema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promene vlasti, rekao je crnogorski predsednik...

ŠAMAR GLOBALISTIMA I EU: Zajednica SUVERENIH država!

Država na prvom mestuPoslanik nemačkog Bundestaga iz partije „Alternativa za Nemačku“ Valdemar Gerdt predložio je da se napravi...