BELORUSIJA: Napetost u konfrontaciji sa Zapadom prešla u goruću fazu

0
91

Napetost u konfrontaciji sa Zapadom prešla je u goruću fazu, izjavio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin.

„Još pre godinu dana videli smo da raste napetost u konfrontaciji zapadnih zemalja sa zemljama koje ne žele da se odreknu svog suvereniteta i da postanu kolonije zapadne civilizacije. Na mnogobrojne apele Belorusije nije usledila nikakva reakcija predstavnika vlasti evropskih država. Koliko puta je predsednik naše zemlje iznosio mirne inicijative za smirivanje situacije. Drugim rečima, svi pokušaji da se dozovu pameti bili su bezuspešni. Nastavljeno je sa ciljanim pogoršanjem situacije“, konstatovao je Hrenjin, prenela je beloruska agencija „Belta“.

Prema njegovim rečima, pod izgovorom borbe sa migrantskom krizom kod beloruske granice koncentrisana su sredstva tri od četiri velike poljske jedinice. Takođe, kako dodaje, pod plaštom vojnih vežbi, gde je Belorusija bila označena kao protivnik, zabeleženo je gomilanje snaga na ukrajinsko-beloruskoj granici.
„Zapad je praktično otvoreno pokazao spremnost da pokrene agresiju protiv Belorusije“, istakao je beloruski ministar odbrane.

Hrenjin je zaključio da se Zapad sprema za rat, a da se Rusija i Belorusija pozicioniraju kao potencijalni neprijatelji.

Prema njegovim rečima očigledan znak su i pravac i obim aktivnosti operativno-borbene obuke Zapada u okviru kojih je i razmatranje formiranja ofanzivnih grupa i primena vojske u ruskom i beloruskom pravcu.

Beloruski ministar je pored toga naglasio da se militarizacija susednih država, pre svega Poljske, odvija ubrzanim tempom i dodao da politički kurs Varšave ukazuje da se priprema za rat, ali ne odbrambeni.
Minsk spreman da reaguje

Hrenjin je saopštio da beloruske snage po principu rotacije izvršavaju odgovarajuće zadatke na južnim granicama zemlje.

„Takođe smo spremni da reagujemo na moguće provokacije u zapadnom i severozapadnom pravcu“, poručio je ministar.

Ostavite komentar