(VIDEO) BELORUSIJA DRHTI OD PROTESTA: “Svedoci početka rata 2020”

Obavezno pročitajte

Belorusija i post izborni sindrom

Demonstranti postavljaju barikade na ulicama Minska i bacaju Molotovljeve koktele na policiju. Jedna osoba je poginula kada je pokušala da baci eksplozivnu napravu na specijalne snage Belorusije. Međutim, eksploziv mu se aktivirao u rukama.

Molotovljevi kokteli i zapaljene gume

Građani Belorusije neustrašivo odgovaraju na brutalnu upotrebu sile snaga bezbednosti. Pale gume i bacaju Molotovljeve koktele na policiju.

Građani poručili Lukašenku da se ne plaše

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice prestonice Belorusije tokom druge večeri postizbornih protesta. Oni aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku, koji je ubedljivo pobedio na nedavnim izborima, da se ne plaše.

Blokiran saobraćaj u Minsku

Preko 20.000 automobila u koloni blokira saobraćaj u glavnom gradu Belorusije. Građani trube iz svojih automobila i na taj način pružaju podršku demonstrantima.

Brutalnost policije: granate, vodeni topovi, pucanje na novinare,…

Nakon suzavca i gumenih metaka, usledile su šok bombe i granate koje je policija koristila kako bi rasterala hiljade demonstranata.

Na snimku se vidi kako granata pogađa jednog od demonstranata.

Zbog brutalnih napada policije demonstranti pozivaju u pomoć međunarodne organizacije.

U jednom trenutku, policija je ustrelila novinarku “Naše Nive” u koleno.

Policija je upotrebila i gumene metke kako bi rasterala demonstrante koji blokiraju ulice Minska.

Video snimci koji kruže po društvenim mrežama pokazuju kako demonstranti beže prema centru grada nakon što je policija bacila suzavac.

Policija je potvrdila ruskoj agenciji TASS da je hapsila demonstrante i uveravala da je “situacija pod kontrolom”. Uhapšeno je najmanje 30 osoba, a policija i dalje tuče demonstrante.

Demonstranti poručuju policiji: Pređite na našu stranu, dok ne bude kasno

Da ne beže uvek demonstranti od policije, pokazuje jedan snimak objavljen na društvenoj mreži Tviter.

Odgovor demonstranata na šok bombe koje je policija iskoristila protiv njih bile su petarde i vatromet.

Dok demonstranti postavljaju barikade na ulicama Minska i beže od od svetlećih granata, na beloruskoj televiziji prikazuju se idilični snimci sa poljima, šumama, pčelama i srećnom porodicom.

Posle nasilno ugušenih sinoćnih demonstracija zbog reizbora predsednika Lukašenka, građani Minska su nastavljeni i danas.

Podrška stiže i iz drugih država

Ispred ambasade Belorusije u Kijevu okupilo se nekoliko desetina ljudi koji žele da izraze svoju solidarnost sa narodom u Belorusiji. Došlo je do sukoba sa policijom, uhapšeno je više osoba.

Demonstranti su se okupili i ispred ambasade Belorusije u Moskvi i Varšavi.

Tridesetpetogodišnii Jevgenij Zaikin, za koga se verovalo da je stradao tokom jučerašnjih protesta protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, preživeo je batinjanje i otpušten je iz bolnce, preneo je Rojters. On je dodao i da očekuje da će uskoro biti priveden.

Prema opozicionim izvorima na jučerašnje proteste u Minsku nakon objavljivanja prvih rezultata predsedničkih izbora izašlo je oko 100.000 ljudi.

Belorus,

Tom prilikom policija je koristila vodene topove, suzavac, šok bombe i gumene metke protiv demonstranata, a jedna nevladina organizacija objavila je da je tom prilikom jedna osoba poginula, a 120 uhapšeno.

Pariz i London pozvali su vlast Belorusije na najveću moguću uzdržanost od primene sile protiv demonstranata. Oglasila se i Bela kuća koja je pozvala vladu da poštuje pravo na mirno okupljane, te da se uzdrži od upotrebe sile.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je čelnike Evropske komisije i Evropskog veća da održe vanredni samit Evropske unije posvećen situaciji u Belorusiji, saopštila je danas poljska vlada.

Podsetimo, na šestim predsedničkim izborima u Belorusiji od proglašenja nezavisnosti 1991. ponovo je pobedu odneo Aleksandar Lukašenko sa preko 80 odsto osvojenih glasova.Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

SourceNova S

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu